Darko Debić s bloga Samo jedan griz donosi nam odličan recept za miso karamele koje imaju savršen balans slatkog, kremastog i slanog okusa zahvaljujući miso pasti.
Sastojci
- 200 g šećera
- 120 g maslaca narezanog na kockice
- 100 ml vrhnja za šlag (35 % mliječne masti)
- 1 ravna žlica bijele miso paste (ovisno o željenoj slanoći može i samo pola žlice)
- 1 žličica vanilije po želji
I još
- tostirani crni sezam za posipanje po želji
Priprema
Obložite mali kalup za kruh (npr. 20 × 10 cm) papirom za pečenje.
U širokoj tavi ili loncu ravnomjerno rasporedite šećer. Zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri, ne miješajući, već povremeno okrećući tavu kako bi se šećer ravnomjerno otapao. Kad se sav šećer otopi i poprimi zlatnu boju, pažljivo maknite lonac s vatre.
Umiješajte maslac u rastopljeni šećer. Pazite, smjesa će snažno pjeniti. Kad se maslac otopi, polako ulijte vrhnje za šlag, neprestano miješajući dok smjesa ne postane glatka.
Umiješajte miso pastu dok se ravnomjerno ne rasporedi po karameli. Po želji dodajte i vaniliju za dodatnu aromu.
Kuhajte smjesu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok ne postigne 118–120°C (koristite termometar za šećer). Ako nemate termometar, testirajte smjesu stavljajući kap karamele u čašu s hladnom vodom – treba formirati mekani, ali čvrsti loptasti oblik.
Ulijte gotovu karamelu u pripremljeni kalup. Ravnomjerno je rasporedite i, po želji, pospite crnim sezamom.
Ostavite karamelu da se ohladi na sobnoj temperaturi 2–3 sata ili dok se potpuno ne stisne. Zatim je narežite na oblike po želji.
Zamotajte svaki komad u papir za pečenje i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Fotografija: Samo jedan griz