Za današnji blagdan donosimo nesvakidašnju tortu koja će vam zasladiti dan – recept za cheesecake s makom s nama je podijelila Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Tijesto
- 200 g brašna
- 100 g bademovog brašna
- 80 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 150 g maslaca
- 1 vrećica burbon vanilije
Krema od sira
- 100 ml slatkog vrhnja
- 60 g gustina
- 120 g šećera u prahu
- 2 vanillin šećera
- korica jednog limuna
- 400 g Philadelphia sira
- 200 g milerama
- 4 jaja
Nadjev od maka
- 80 ml mlijeka
- 1 vanillin šećer
- 80 g šećera
- 100 g maka
- 1 žlica limunovog soka
Priprema
Tijesto
Od svih sastojaka za tijesto zamijesite glatko tijesto. Namastite maslacem kalup od 24 cm, razvaljajte tijesto na veličinu kalupa (obložite i stranice kalupa).
Stavite kalup u hladnjak dok ne ugrijete pećnicu.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite tijesto 10 – 12 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite na sobnoj temperaturi dok ne napravite kremu.
Krema od sira
Slatko vrhnje sjedinite s gustinom. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, koricu limuna. Umiješati mileram i Philadelphia sir, miksajte sve dok ne bude grudvica. Na kraju dodajte jedno po jedno jaje. Ulijte kremu na tijesto.
Nadjev od maka
Zakuhajte mlijeko sa šećerima do vrenja, prelijte preko maka i dodajte žlicu limunovog soka. Sve lijepo sjedinite. Ohladite. Stavite nadjev u slastičarsku vrećicu i odrežite rub vrećice. Po vrhu nadjeva od sira napravite 4 kruga, počevši od ruba prema unutra.
Vratite cheesecake u pećnicu i pecite 40 – 45 minuta na 180 C. Nakon toga, isključite pećnicu, ali obavezno ostavite cheesecake u pećnici (zatvorena vrata) dok se ne ohladi na sobnu temeperaturu. Izvadite ga iz pećnice i konzumirajte odmah iako ja preferiram da prenoći u hladnjaku (sočniji je).
Fotografija: Tirkizna