Prva kuharica Nastasje Chiare Petrić otkriva čarobni svijet izbalansirane prehrane

Povodom izdavanja njezine prve kuharice, imali smo priliku razgovarati s blogericom Nastasjom Chiarom Petrić, autoricom bloga Chiarin tanjurić koja nam je otkrila detalje o kuharici, ali i planove za budućnost.

Nakon dugog rada i posvećenosti projektu, Nastasja Chiara Petrić ovih je izdala svoju prvu kuharicu, u kojoj se između 50 recepata, našlo i devet recepata za slastice. Uz to, u kuharici se nalazi i još nekoliko recepata koji bi se lako mogli „provući“ pod slatke.

Nastasja se trudila pokriti sve oblike slastice pa tako ima recept za hrskave keksiće, ali i za svečanu tortu. Recepti u ovoj kuharici spadaju u kategoriju zdravih recepata. Važnost zdrave prehrane posebno je osvijestila, u trudnoćama, a kako bi pomogla i drugima koji se žele zdravo hraniti,  Nastasja već duže vrijeme na svom blogu Chiarin tanjurić dijeli različite recepte.

Ova kuharica nazvana Kuhaj drugačije nastala je u suradnji s jednim lancem drogerija, a sve o tomu na koji je način možete nabaviti saznajte na društvenim mrežama bloga Chiarin tanjurić.

U razgovoru za naš portal otkrila nam je koliko je dugo radila na ovom projektu, s kime je surađivala prilikom izrade kuharice, odakle crpi inspiraciju za izradu zdravih recepata te koji su njeni slatki planovi za budućnost.

Na društvenim ste mrežama nedavno objavili izlazak svoje prve kuharice. Možete li nam malo detaljnije predstaviti ovaj projekt – koliko ste dugo na njemu radili i što nas sve u kuharici očekuje?

Izrada same kuharice počela je prošlo ljeto 2020., a u njoj vas očekuje 50 recepata koji su za svakodnevna jela, od doručka do deserta.

Kao što se može pretpostaviti, naš je fokus na slatkom dijelu vaše kuharice. Koliko je slatkih recepata uključeno u ovo izdanje i o kakvim se receptima radi? Prevladavaju li kremaste ili suhe slastice, svakodnevne ili svečane…?

U službenoj kategoriji deserti ima 9 recepata, ali se kroz ostale kategorije kuharice može pronaći još slatkih recepata koji bi slobodno mogli proći kao slastica.

Iako ih nema puno, napravila sam sve moguće varijante, od svečane torte pa sve do finih hrskavih bademastih keksića. Volim i za doma raditi slastice kvalitetnijih sastojaka pa takve recepte najradije dijelim s ostalima.

Na Instagramu ste također otkrili da sve fotografije u vašoj kuharici nose potpis vaše kolegice Matejke Buče, autorice bloga Like chocolate i kuharice Svaki dan. Zašto ste baš njoj odlučili povjeriti vizualno predstavljanje vaših recepata? Tko je još, osim Matejke, s vama radio na ovom vašem izdanju?

Matejkin stil mi se sviđa i to je jedan od razloga zašto sam ju tražila da sa mnom sudjeluje u projektu. Osim toga, puno veći i draži razlog je što ju iznimno cijenim i draga mi je prijateljica, te je s njom suradnja, očekivano, bila i više nego ugodna. Svakako bih s njom radila i sve buduće projekte.

Jesu li u stvaranju kuharice svoju ulogu imale i vaše dvije kćeri, Gaia i Reia?

One uvijek imaju neku ulogu. Ili kao inspiracija ili kao smetala (smijeh). Toliko su uključene u naš svakodnevni život i posao, jer provodimo jako puno vremena skupa, da bez njih ne može proći niti jedan recept pa je tako i svaki odobren upravo od strane njih. Starija puno više voli zanimljive okuse, dok mlađa voli one ziheraške, ali definitivno su mi najveći i najdraži kritičari.

Recepti u kuharici su, kao i vaš cjelokupan rad, okrenuti zdravoj prehrani. Jeste li oduvijek bili skloni zdravijoj prehrani ili ste tu ljubav s vremenom otkrili?

Ja sam oduvijek voljela hranu. Kakvu god, ali znala sam da u meni izaziva emocije koje su puno više od pukog preživljavanja hranjenjem. Zdravom prehranom sam se počela baviti puno više u trudnoćama, pa nakon toga i s rođenjem djece te su i one počele jesti i tu sam shvatila koju odgovornost imam prema svojoj djeci po pitanju prehrane. Sve sam to prebacila i na svoj profil Chiarin tanjurić pa sad imam mogućnost i s drugim roditeljima dijeliti iskustva.

Hrvatskoj javnosti postali ste poznati sudjelovanjem u jednom kulinarskom showu. U međuvremenu ste ostvarili karijeru i u profesionalnom kulinarstvu, stekavši iskustva u brojnim poznatim zagrebačkim restoranima. Kako danas gledate na taj period rada u restoranima – što vam nedostaje, a što ne?

Trenutno mi nedostaje što zbog pandemije restorani ne rade pa ne možemo ići na večere (smijeh), ali, iskreno, ne nedostaje mi rad u samom restoranu. Nije tajna da to nije idealno mjesto za mlade majke jer su satnice nenormalne i ritam je prenaporan. Jednostavno si to trenutno ne mogu niti želim priuštiti.

Volim sve vezano uz gastronomiju, ali radije se njome bavim izvan restoranske kuhinje. Doduše, i dalje se povremeno vratim kada je potrebno napraviti određenu kuharsku radionicu koje me zaista vesele, ali osim toga ne vidim se više kao kuharica u restoranu.

Na svom blogu Chiarin tanjurić osim slanih, dijelite i ideje za brojna slatka jela. Moramo onda pitati – zašto ste profesionalno odabrali kuharstvo, a ne slastičarstvo?

Jer nisam nikad mogla odijeliti jedno od drugoga. Volim sve jednako i dalje se bavim i jednim i drugim kroz svoj trenutni posao. Samo sam se puno više fokusirala na zdravije verzije slastica kako bih svojih pratiteljima mogla pružiti drugačiju vrstu deserata. Pogotovo za djecu. To mi je i zabavno osim što mi je ukusno.

Odakle crpite inspiraciju za nova slatka jela za koja se uvijek potrudite da budu i hranjivi i zdravi kako bi bili pravi izbor za vaše dvije djevojčice?

Inspiracija mi skoro uvijek dolazi iz mojeg hladnjaka, smočnice i sezonskih namirnica. Volim listati i kuharice, ali njih uglavnom imam zbog kolekcionarstva. Jako pazim na food waste i najčešće mi i na taj način dolazi inspiracija kako najbolje maksimalno iskoristiti namirnice ili već skuhanu hranu.

U radu ste se posvetili i vođenju radionica za pripremu slatkih i slanih jela. Što vas motivira za dijeljenje znanja s drugima?

Motivira me reakcije ljudi na nova saznanja. Volim što na radionicama susrećem sebi slične osobe koje žele naučiti više i zahvalni su na novim saznanjima. Takva sam i sama, pa uživam u tome da si međusobno pomažemo i usput uživamo u druženju s hranom.

Iako ste okrenuti zdravoj prehrani, vjerujemo da kao i svi imate dane kada se i u vašoj prehrani „omakne“ nešto nezdravo. Koja vam je omiljena slastica s kojom kršite svoju ustaljenu zdravu prehranu?

Ne bih svoju prehranu mogla kategorizirati pod zdravo jer ja prvenstveno jedem osviješteno. Znači svjesno i savjesno. Uživam u brokuli jer ju volim, a ljeti ne mogu zamisliti dan bez sladoleda sa svojim curama. Obožavam pojesti fini i kvalitetan kolač iz slastičarnice, ali jednako volim kad nam doma spremim slasticu bez šećera. S godinama sam naučila osluškivati svoje tijelo koje se uglavnom buni na previše procesuirane hrane, tako da to rijetko jedem, ali veseli me odlazak na ćevape i kad uz film grickamo čips. Na taj način nastojim odgajati i svoju djecu i učiti ih što je izbalansirana prehrana.

Kako djecu koja su prilično izbirljiva kada je u pitanju hrana i naročito slastica naučiti da biraju zdravu hranu – imate li neki savjet za naše čitatelje?

Naučiti ih možete jedino kroz svoj primjer i razne trikove kako im približiti raznovrsnu prehranu. Normalno je da djeca preferiraju slatko, normalno je da vole slatkiše i da ih traže jednom kad prvi put probaju, ali zato i potičem roditelje da ne zabranjuju ništa, nego nauče dijete kada se i koliko takve hrane treba jesti. Mi veliki znamo da ne možemo živjeti od kolača cijeli dan, a djeca to tek moraju naučiti. Kontrolirati potrebu za slatkim. A to se neće postići zabranama, već zajedničkim obrocima i sudjelovanjem u kuhanju i pripremanju hrane. I normalnim razgovorom bez forsiranja i očekivanja.

I za kraj, možete li našim čitateljima otkriti vaše daljnje slatke planove – što još slatko možemo očekivati iz vaše kuhinje?

Ako pod slatko mislite deserte, ja uvijek nešto slatko pripremam, no tko zna, možda idući put budem pisala samo o slasticama (smijeh). Samo što ja sve svoje slastice uvijek radije pripremam s drugačijim zaslađivačima, od kojih su mi najdraže datulje, kokosov šećer i javorov sirup.

A najčešće tu ulogu preuzme i banana koja daje sasvim dovoljno slatkoće u desertima. Zapravo, uvijek me veseli kad uspijem napraviti takav tip deserta i kada se sviđa i onima koji testiraju moje recepte.

Fotografije: Nastajsa Chiara Petrić, Matejka Buča

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.