Matejka Buča samo za naš portal otkriva sve o svojoj prvoj kuharici Svaki dan

Na tržištu će se uskoro naći nova kuharica nazvana Slatki dan, iza koje stoji svima poznato blogersko lice – Matejka Buča s bloga Like Chocolate, a mi donosimo sve detalje o njezinom ostvarenom snu.

Domaće društvene mreže jučer je preplavila vijest da kreću prednarudžbe za novu kuharicu koju potpisuje poznata blogerica Matejka Buča, autorica mnogima omiljenog bloga Like Chocolate.

Ovo ukoričeno izdanje provjerenih slatkih i slanih recepata predstavlja ostvarenje Matejkinog dugogodišnjeg sna. Iako je sama realizacija relativno brzo išla, Matejka otkriva kako je proces stvaranja kuharice, uz dvoje male djece i redovni posao bio prilično izazovan.

U njezinoj kuharici slatkim receptima posvećeno je oko 40 posto prostora, a čitatelji će imati priliku tu naći slastice za sve prilike – za doručak, obiteljsko druženje, ali i velike proslave.

Naši čitatelji imaju priliku prvi saznati kako je nastajala kuharica, koji dio stvaranja je Matejki bio najdraži, kao i na koji način nabaviti knjigu po povoljnijoj cijeni.

Na naše tržište uskoro stiže nova kuharica – ona s vašim potpisom. Možete li nam nešto više reći o samoj kuharici – kako će se točno zvati i što nas sve očekuje na njezinim stranicama?

Kuharica će se zvati „Svaki dan“, a sadrži više od 115 recepata za slana i slatka jela koja nas prate kroz dan, mjesec i godinu. Tih 320 stranica podijeljeno je u sedam kategorija – od doručka preko međuobroka, ručka i večere pa do nama omiljene kategorije s desertima. Tu su i recepti za zimnicu, kao i slatke ideje za posebne prigode poput blagdana i rođendana. Osim recepata, u kuharici se nalaze i brojni savjeti za pripremu i planiranje jela, kao i nekoliko tekstova iz mog života.

Koliko je dugo ideja o izdavanju vlastite kuharice bila prisutna prije nego što ste krenuli u realizaciju?

Kuharicu želim napisati od kada sam počela blogati, dakle već više od šest godina. Vrlo brzo sam znala kakav koncept želim realizirati, tko će mi biti suradnici, kako želim da izgleda – no do sada jednostavno nije bilo mogućnosti da ju stvorim. Mislim da je bilo potrebno da i ja sazrijem i ohrabrim se na takav riskantan korak – izdati tako opsežnu kuharicu u vlastitoj nakladi je zaista velik korak i sretna sam što u ovom poduhvatu imam veliku i neospornu podršku svoje obitelji.

Koliko je dugo trajala sama realizacija cijelog projekta kuharice i tko je sve bio uključen u sam proces realizacije?

Kuharica je zapravo nastala jako brzo – proces stvaranja je trajao nešto više od četiri mjeseca, iako sam inicijalno mislila da će mi trebati barem godinu dana. No kad sam krenula, jednostavno je izašla iz mene. Recepte sam već davno isplanirala, fotografije i tekstove sam vrlo lako snimila i napisala i sve u svemu, proces je bio zaista ispunjavajući za mene. Mislim da je razlog tomu taj što sam baš dugo, dugo sanjala tu kuharicu i sad je stvarno bio trenutak da ju stvorim. Za sve tekstove i fotografije sam bila zadužena ja, dok sam lekturu i dizajn prepustila svojim divnim suradnicima Suzani Ivković i Žarku Vukoviću. Sretna sam jer su mi u pomoć priskočile i prijateljice te suprug, a najviše od svih moji čitatelji koji su dobrovoljno testirali recepte i slali mi svoje dojmove. Na tome sam im neizmjerno zahvalna!

Koji dio pripreme kuharice vam je bio najdraži? Je li to osmišljavanje recepata, priprema samog recepta, fotografiranje, obrada fotografija…?

Iako inače najviše volim osmišljavati recepte, ovaj puta mi je najdraži dio bio pisanje i slaganje cijele knjige – kreiranje dizajna zajedno sa Žarkom, crtanje ideja na papir i onda prijenos tih ideja na računalo te, u konačnici, davanje knjizi duše kroz riječi koje su došle duboko iz mene.

Oni koji vas prate na društvenim mrežama znaju da povremeno dijelite i fotografije „iza scene“ koje nerijetko uključuju i najmlađe (najslađe) članove vaše obitelji. Koliko je izazovno bilo pripremiti kuharicu u njihovom društvu i kakva je njihova uloga u svemu tomu?

Jako izazovno! Ne samo da su djeca bila veći dio vremena sa mnom kod kuće, nego sam paralelno i radila svoj redovni posao. No kad nešto jako voliš i želiš, nađeš načina da to ostvariš – zvuči kao klišej, ali u mom slučaju je istina. Činjenica je da sam malo spavala zadnjih 4-5 mjeseci jer sam puno toga radila noću, no nije mi teško padalo. Djeca su veliki dio moje knjige – ne samo u tekstovima već i na fotografijama. Kako mi pomažu sa kuhanjem, tako mi često i poziraju, no uvijek pazim na zaštitu njihove privatnosti i identiteta, kako na društvenim mrežama, tako i u knjizi.

Kuharica sadrži i slane i slatke recepte – kao što možete pretpostaviti, naš je fokus na slatkome. Što nas sve slatko čeka na stranicama vaše kuharice?

Slatki recepti čine oko 40 posto kuharice i protežu se kroz gotovo sve rubrike. Kategorije Doručak, Međuobrok i Zimnica sadrže po nekoliko zdravijih slatkih varijanti, dok sam si u kategorijama Deserti i Posebne prigode baš dala oduška te pripremila recepte za one dane kad nam treba doza šećera, čokolade i maslaca – od laganih krema, preko keksa, kolača i torti pa sve do posebno osmišljenih zalogaja za dječje rođendane ili blagdane. Napravila sam i nekoliko svečanijih torti te u knjigu uključila i omiljene obiteljske recepte poput torte od maka i čokolade.

Jesu li slatki recepti koje ste pripremili doista pogodni, kako i naslov vaše kuharice kaže, za svaki dan ili se radi o nekima koji zahtijevaju posebne namirnice, posebne slastičarske vještine i znanje…?

Cijela kuharica je osmišljena tako da su sastojci u receptima široko dostupni, a proces pripreme detaljno objašnjen, kao uostalom i na mom blogu. Na 320 stranica bi zasigurno stao još koji recept da neke nisam protegnula na četiri stranice zbog detaljno opisanih koraka pripreme. Na početku knjige je također kratak vodič kroz namirnice i opremu koje koristim u kuharici i inače pri kuhanju pa će u njemu čitatelji pronaći odgovore na pitanja koja ih muče – primjerice mogu li umjesto ekstrakta vanilije staviti vanilin šećer ili koristim li mliječno ili biljno vrhnje za šlag (uvijek mliječno!). Već sam napomenula – recepti su testirani od strane mojih čitatelja koji imaju vrlo šarolik spektar znanja i vještina kad se o kuhanju radi, stoga možete biti sigurni da su prilagođeni za svakoga tko ima volje pokušati.

Nalaze li se u kuharici slatki recepti koji su već prije objavljeni na vašem portalu ili se radi o potpuno novim receptima?

Gotovo svi recepti u knjizi su novi, ali uključila sam desetak favorita bez kojih nisam mogla zamisliti kuharicu. To su neki meni dragi recepti koji su mi važni i koje volim te su se odlično uklopili u cijelu priču.

Objavom ove kuharice pridružili ste se kolegicama blogericama koje su već objavile svoje kuharice poput Sanje Mijac s bloga Domaćica ili Mirjane Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Što biste vi poručili kolegicama i kolegama blogerima koji možda upravo razmišljaju o tomu da i sami objave svoju kuharicu?

Sanja, Mirjana, Helena Jakoliš i Ana-Marija Bujić su nekako utabale put nama strašljivima te nam pokazale da i mi koji nismo profi već „samo“ jako volimo to što radimo, možemo i smijemo kreirati ovako divne proizvode. Mislim da je važno imati samopouzdanja i krenuti, korak po korak, od koncepta do realizacije. To ponekad traje godinama, ideja treba sazrijeti, hrabrost treba izgraditi. Važno je ne žuriti, dati si vremena i gurati svoju viziju. Ako sve ide svojim redom i ako je knjiga stvorena s puno ljubavi i truda, publika će to prepoznati i zasigurno nagraditi. Barem se nadam.

I za kraj, kad se očekuje da će prodaja krenuti i gdje će se kuharica moći kupiti?

Kuharica će se u redovnoj prodaji preko mojeg bloga naći od 20. studenoga (ako sve bude po planu), no već sad je moguće napraviti prednarudžbu – tj. kupiti kuharicu po povoljnijoj cijeni dok je još pod valjcima u tiskari. Svi koji su prednaručili knjigu dobit će ju prvi tj. vjerojatno i prije nego krene redovna prodaja. Sve informacije o mogućnosti kupovine kuharice možete pročitati ovdje.

Fotografije: Like Chocolate

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.