Promjene u Nacionalnoj udruzi ugostitelja: Jelena Tabak preuzima mjesto predsjednice udruge

Marin Medak odlazi s mjesta predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja te tu funkciju preuzima Jelena Tabak. Istovremeno, iz Udruge su se očitovali o prvim obrisima radnog dokumenta vezanog za dinamiku otvaranja ugostiteljskih objekata.

Kako stoji u službenom priopćenju Nacionalne udruge ugostitelja, objavljenom na njihovom službenom Facebook profilu, u javnost su procurili prvi obrisi radnog dokumenta u kojem je naveden načelni prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i turizma, a iz kojeg je vidljivo  da su prvi na redu za otvaranje hoteli, koji su ionako cijelo vrijeme otvoreni, zatim restorani čije se otvorenje navodno planira početkom ožujka, a tek onda, nekoliko tjedana kasnije slijede caffé barovi, i to isključivo terase. 

Nacionalnoj udruzi ugostitelja neprihvatljiv je ovakav scenarij te smatraju da je nužan jednak tretman svih ugostiteljskih objekata i da treba ignorirati manjkav i diskriminacijski model po kojem se određuje tko smije, a tko ne smije raditi te da se treba prikloniti modelu  koji će definirati što se i na kakav način može raditi, a da se poštuju epidemiološke mjere i smanji zaraza. 

Upravo zbog toga, u Nacionalnoj je udruzi ugostitelja došlo do promjena na čelnim pozicijama. Naime, funkciju predsjednika udruga do sada je obavljao Marin Medak, dok je njegov zamjenik bio Vedran Jakominić. Oni su ujedno i osnivači ove udruge, a od sada će obavljati ulogu nadzornog odbora.

Oni se s funkcije povlače jer, kako navode u priopćenju, smatraju da je nastavak monologa od strane Stožera bez glasa struke čisti iskaz nepovjerenja prema svima čija se prava ograničavaju njihovim odlukama.

Medak je na nedavno održanoj Skupštini Nacionalne udruge ugostitelja predložio da njegova nasljednica bude vlasnica konobe Dujkin dvor iz Splita, Jelena Tabak, a ona će dužnost preuzeti kada se promjena uvede u registar. Kao njezin zamjenik predložen je Zdravko Karna iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Kako prenosi Jutarnji.hr, Medak je izjavio kako je Nacionalna udruga ugostitelja osnovana zato što ne funkcionira Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora, dok je Tabak  izjavila kako će odmah zatražiti izjednačavanje tretmana poslovanja caffé barova i objekata jednostavnih usluga s drugim ugostiteljskim objektima budući da su se našli u diskriminirajućem položaju u odnosu na druge.

Treba na kraju napomenuti kako je premijer Andrej Plenković danas nakon sjednice Vlade komentirajući navode Nacionalne udruge ugostitelja o postojanju navedenog dokumenta, rekao kako navedeni dokument ne postoji, prenosi rtl.hr.

Fotografija: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.