Sigurna adresa za dobre recepte svakako je blog Od slatkoga slađe naše suradnice Mirjane Marčinko s kojeg danas dolazi naš prijedlog za blagdanski stol – točkasta rolada koja osvaja i izgledom i okusom.
Sastojci
Točkice
- 1 bjelanjak
- 30 g šećera
- 40 g oštrog brašna
- 20 g maslaca
Biskvit
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 30 g kakaa u prahu
- 70 g oštrog brašna
- 60 g maslaca
Krema
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2 vanilin šećera
- 200 g sira mascarponea
I još
- 100 ml mlijeka
- 200 g malina
Priprema
Točkice
Bjelanjak, šećer, brašno i omekšali maslac umutiti mikserom. Na papir za pečenje vrećicom za ukrašavanje iscrtati točkice (ili uzorak po izboru) i zajedno s limom za pečenje staviti u zamrzivač. Dovoljno je točkice napraviti na 2/3 velikog lima za pečenje.
Biskvit
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer uz neprekidno mućenje. U čvrsti snijeg kuhačom umiješati žumanjke, kakao u prahu, brašno i otopljeni maslac. Smjesu lagano premazati preko točkica i peći u pećnici zagrijanoj na 180˚C 10 – 15 minuta.
Pečeni biskvit prebaciti na kuhinjsku krpu, skinuti masni papir, okrenuti te uviti u roladu tako da točkice budu na vrhu rolade.
Krema
Vrhnje za šlag i vanilin šećer umutiti mikserom, dodati sir i umutiti.
Slaganje
Ohlađeni biskvit preliti mlijekom, premazati kremom te složiti 2 – 3 reda malina. Uviti u roladu te hladiti u hladnjaku.