Ove ukusne tortice za koje recept s nama dijeli Lidija Osmak s bloga Gurmanka izvrsno će se uklopiti u vaš uskršnji stol i oduševiti nepca ljubitelja kremastih slastica.
Sastojci
Krema od malina
- 300 g smrznutih malina
- 7 žlica šećera
- 2 žlice gustina
- 150 ml hladne vode
Biskvitna podloga
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 300 ml mlijeka
- 360 g oštrog brašna
- vrećica praška za pecivo
Krema
- 10 g želatine u prahu
- 70 ml hladne vode
- 300 ml hladne crne kave+žlica ruma
- 500 g mascarpone sira
- 150 g šećera u prahu
- žličica instant kave + 100 ml vruće vode
- žlica arome vanilije
- 450 ml slatkog vrhnja
Priprema
Krema od malina
Stavite kuhati maline sa šećerom dok ne zakuhaju, a posebno u čaši razmutite gustin u hladnoj vodi. Kada se maline raskuhaju dodajte smjesu gustina i vode i miješajte dok se krema ne zgusne te je ostavite da se ohladi.
Biskvitna podloga
Pećnicu ugrijte na 180°C, a lim za pečenje cca. 30×40 cm obložite papirom za pečenje. Bjelanjke umutite s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim u drugoj posudi mikserom izradite žumanjke sa šećerom dok ne dobijete svijetlu smjesu.
Brašno pomiješano s praškom za pecivo zatim dodajte naizmjence s mlijekom žumanjcima. Kada dobijete glatku smjesu lagano pomoću špatule umiješajte bjelanjke i dobivenu smjesu izlijte u lim za pečenje.
Biskvit pecite otprilike 12 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice te ga ostavite da se ohladi. Zatim ga izrežite kalupom promjera 8 cm i svaki nožem prepolovite na dva tanja dijela.
Krema
Želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite da nabubri. Skuhajte kavu u 300 ml vode i dodajte joj žlicu ruma te ju ostavite da se ohladi. Mikserom izradite mascarpone sa šećerom te dodajte žlicu arome vanilije. Instant kavu prelijte sa 100 ml vruće vode i dodajte kremi od sira. Slatko vrhnje mikserom izradite u šlag i također dodajte kremi od sira i kave.
Sada na vatri lagano ugrijte želatinu i dodajte kremi te lagano izradite mikserom, a zatim njome napunite dresir vrećicu pomoću koje ćete lakše slagati tortice.
Slaganje tortica
Na dno kalupa stavite polovicu kruga od biskvita i prelijte žlicom hladne kave. Sada na biskvit istisnite dio kreme na koju stavite po žlicu kreme od malina. Opet ide biskvit, žlica kave i tortice završite mascarpone kremom koju možete zagladiti ili ukrasiti po želji. Kada se dobro ohlade tortice izvadite iz kalupa i možete ih posipati kakaom te ukrasiti svježim malinama.
Dobar tek i uživajte!
Fotografija: Gurmanka