Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan čokolade, a preporuke za proslavu istog danas s nama dijeli certificirana kušačica čokolade, Sanja Vladović iz Taman chocolates.
Svjetski dan čokolada obilježava se upravo danas, 7. srpnja, što je svakako divna prigoda (i izlika) za ljubitelje čokolade da uživaju i odaju počast jednoj od najdražih slastica širom svijeta. Iako ne znamo točno tko je i gdje pokrenuo obilježavanje ovog dana, svijet je navodno 2009. prvi put službeno obilježio Svjetski dan čokolade. Zanimljivo je da se datum, 7. srpnja, podudara s datumom za koji se vjeruje da je čokolada prvi put stigla iz Južne Amerike u Europu davne 1550. godine.

Iako se ovaj događaj često slavi kao “dolazak” čokolade u Europu, može se promatrati i kao podsjetnik na složenu povijest kolonizacije – gdje je narativ o putovanju čokolade tradicionalno privilegirao europsko iskustvo i perspektive, zanemarujući nepravde koje su stari narodi Amerika pritom pretrpjeli.
Srećom, bolje poznavanje povijesti omiljene nam slastice može nam pomoći da Svjetski dan čokolade preoblikujemo u proslavu bogate povijesti i kulturnog značaja čokolade, ali i dubokih veza između kontinenata, kultura i naroda koje su se razvile zahvaljujući kakau i čokoladi.
Duga povijest čokolade
Naime, povijest čokolade i kakaa počinje puno prije 16. stoljeća, kad su se Europljani po prvi put susreli s njom. Arheološki dokazi upotrebe kakaovca datiraju čak 3.500 godina prije Krista. Smatra se da je pradomovina kakaovca prašuma u gornjem tijeku rijeke Amazone. Stari narodi južne i srednje Amerike koristili su kakao i u vjerskim obredima, ali i kao valutu, a konzumirali su ga kao gorko, začinjeno piće čije ime “Xocolatl” na jeziku Nahuatl, kojim su govorili stari Azteci i Maje, znači “gorka voda”. Ova riječ je korijen moderne riječi “čokolada” koja se do danas uvriježila u svim jezicima svijeta.

Moderna industrija čokolade
Iako se samo ime nije puno promijenilo, današnje čokoladne slastice daleko su od svog podrijetla. Industrija čokolade, iako mnogima donosi radost, povezana je i s ekološkim izazovima, nepoštenim radnim praksama i krčenjem šuma, posebno u zapadnoj Africi.
Kako proslaviti Svjetski dan čokolade?
Zato predlažemo da ovaj Svjetski dan čokolade naše uživanje pretvorimo u smislenu proslavu – onu koja slavi povijest i značaj čokolade za sva bića uključena u njezino stvaranje, od prirode u kojoj raste, farmera koji uzgajaju kakao do proizvođača čokolade, ali i nas, konzumenata, koji u njoj odgovorno uživamo. Neka to bude prigoda da prepoznamo našu zajedničku povijest, veze stvorene na različitim kontinentima, ali i našu kolektivnu odgovornost za podršku poštenim i održivim praksama kako bi svaki zalogaj čokolade bio dio rješenja, a ne problema.
Osim užitaka u okusima i teksturama čokolade, važno je dublje proučiti putovanje zrna kakaa od kojeg je napravljena naša čokolada. Kroz osvješćivanje i svjesne izbore možemo osigurati da priča o čokoladi bude i priča o poštovanju, pravednosti i kulturnoj razmjeni.
Dajemo vam nekoliko prijedloga kako proslaviti Svjetski dan čokolade, uz nekoliko dodatnih savjeta kako uživati u čokoladi ljeti, jer, eto, Svjetski dan čokolade je usred ljeta, a čokolada ne podnosi baš dobro visoke temperature. Poštujući osjetljivu prirodu čokolade i razumijevajući kako je pravilno čuvati i kušati, možete uživati u njoj u najboljem izdanju i tako dodatno pridonijeti proslavi Svjetskog dana čokolade kao proslave svih vrijednosti koje čokolada u sebi donosi, od finih okusa i aroma, vrijednih nutrijenata do bogate kulturne razmjene, ali i održivih praksi i zanatskog umijeća.

Edukacija, kreativnost, poštovanje
- Educirajte se: Iskoristite ovu priliku da saznate više o fascinantnoj povijesti, kulturnom značaju i znanosti koja stoji iza čokolade. Saznajte više o povijesti kakaa i podržite proizvođače čokolade s transparentnim podrijetlom kakaa iz održivih izvora i načina proizvodnje. Podijelite ovo znanje s prijateljima i iskoristite svoju ljubav prema čokoladi za podizanje svijesti o odgovornoj konzumaciji i važnosti podržavanja ekološki prihvatljivih praksi.
- Kušajte svjesno: Odvojite vrijeme da uživate u različitim vrstama i okusima čokolade. Naučite prepoznati arome i teksture – to ne samo da povećava vaše uživanje, već vas i dublje povezuje s podrijetlom čokolade i kakaa te s ljudima koji su omogućili da ta da čokolada dođe do vas.
- Pravilno čuvajte čokoladu tijekom ljeta: Budući da čokolada ne podnosi dobro visoke temperature i vlagu, čuvajte je na hladnom (18 – 24C) i suhom mjestu, dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Po mogućnosti izbjegavajte hladnjak jer nagle promjene temperature mogu uzrokovati pojavu bijelog sloja (cvjetanje kako maslaca ili kristalizacija šećera) što utječe na teksturu i okus.
- Postupno aklimatizirajte čokoladu na sobnu temperaturu: Ako zbog velikih vrućina ipak morate pohraniti čokoladu u hladnjak, zamotajte je u više slojeva (folija, plastične posude) te je nakon vađenja odmotavajte polako i postupno, dajući čokoladi vremena da se prilagodi temperaturi okoline. To sprječava cvjetanje i kristalizaciju te čuva kvalitetu čokolade.
- Kreativno iskoristite čokoladu koja je „procvjetala“: Ako primijetite bijeli sloj – što ukazuje na procvat kakao maslaca ili kristalizaciju šećera – ne brinite, čokolada je i dalje sigurna za jelo. Iako se tekstura i okus mogu malo promijeniti, možete je iskoristiti je za pripremu čokoladnih slastica ili napitaka. Tako izazov čuvanja pretvarate u kulinarsku priliku te izbjegavate bacanje hrane.
Uživajmo u čokoladi

Dok se prepuštamo našim omiljenim čokoladnim slasticama ovog 7. srpnja, sjetimo se putovanja od ploda kakaa do našeg nepca i dajmo svoj doprinos kako bi proizvodnja čokolade bila održivija i pravednija. Uostalom, odgovorno slavlje osigurava da buduće generacije mogu nastaviti uživati u ovom slatkom daru prirode.
U suradnji s Taman chocolatesom
Fotografije: Taman chocolates, Edi Matić, Vilma Benković