Iako su nas pomalo već navikli na osvajanje velikih međunarodnih priznanja, Taman Chocolates nas je ponovno oduševio osvojivši tri prestižna priznanja Academy of Chocolate Awards – u nastavku pročitajte njihove prve dojmove na ovaj veliki uspjeh.
Kraj 2024. godine donio je puno razloga za slavlje ekipi Taman Chocolatesa. Naime, na ocjenjivanju čokoladnih proizvoda za Academy of Cholate Awards ovaj uspješan čokoladni brend iza kojeg stoje majstor čokolatijer Stiv Kahlina i certificirana kušačica čokolade Sanja Vladović osvojio je tri prestižna priznanja za svoje čokolade, od kojih su dvije napravljene za njihove klijente. Srebne medalje tako su pripale sljedećim čokoladama: Tamna 72% TANZANIJA Kokoa Kamili, Bijela 32% s limunom i komoračem osmišljena za hotel Lešić-Dimitri Palace iz Korčule te Mliječna 40% s kavom i lješnjacima napravljena za njemačku craft pržionicu kave “9 Fine Rostery“. Doda li se ovim priznanjima tri osvojene bronce na International Chocolate Awards, 2024. se doista može proglasiti godinom Taman Chocolates budući da su u samo 12 mjeseci osvojili čak 6 prestižnih priznanja.
„Prijave na nagrade su sastavni dio našeg kreativnog procesa. To je odlična prilika da dobijemo povratnu informaciju o našem radu od međunarodnog panela renomiranih stručnjaka. Tijekom 8 godina našeg poslovanja, svake godine kontinuirano dobivamo priznanja za naše proizvode i to za nas predstavlja veliki uspjeh i zadovoljstvo, ali i motivaciju. Razvoju proizvoda pristupamo vrlo osobno i autorski, svaki naš proizvod ima svoju priču i svoj karakter, samim tim, svaka nagrada nas i dalje razveseli jer nam potvrđuje da smo i ove godine uspješno zadržali visoki nivo kvalitete.“ – ističu Sanja Vladović i Stiv Kahlina, koji su se samo za naš portal osvrnuli na najnovija priznanja.
„Posebno smo ponosni kad priznanje dobiju proizvodi koje smo razvili za naše klijente, jer time dodatno potvrđujemo da je njihovo povjerenje u nas bilo opravdano.
Ove godine to je mliječna čokolada 45 % s kavom i lješnjakom za njemačku craft pržionicu kave “9 Fine Rostery” u kojoj smo htjeli naglasiti iznimnu kvalitetu i aromatski profil kave. S obzirom da je riječ o craft pržionici kave koja također gaji autorski pristup razvijanju svojih mješavina kava izraženih aromatskih karaktera, bio je to izazovan kreativan zadatak na kojem smo dugo radili.
Drugi proizvod je bijela čokolada s limunom i komoračem za našeg dugogodišnjeg i posebno dragog klijenta, hotel Lešić-Dimitri Palace iz Korčule s kojim već godinama surađujemo kroz njihov restoran LD. Jako smo vezani uz Korčulu tako da je ovo za nas vrlo osoban proizvod kroz koji smo htjeli izraziti svoju privrženost Korčuli i prijateljstvu koje vežemo uz tu suradnju.“
Osim čokolada za klijente, njihove bean to bar čokolade osvojile su priznanje i na Academy of Chocolate, ali i na International Chocolate Awards: „Također su nas razveselile ovogodišnje nagrade za naše bean to bar čokolade kontroliranog podrijetla jer je riječ o, nama još uvijek, novom proizvodnom procesu. Mi gajimo tzv. „true to bean“ pristup u kojem kroz naš rad želimo sačuvati što je moguće više osnovnog „karaktera“ ili terroirea samog kakaovca i na taj način kroz našu čokoladu ispričati priču o domovini i ljudima od kud dolazi taj kakaovac. Dvije nagrađene čokolade su od kakaovaca s kojima već radimo posljednje četiri godine, to su Filipini Davao Mana i Indonesia Ransiki, no jedna je potpuno nova – Tanzania Kokoa Kamili kojeg smo odabrali zbog iznimnog voćnog profila i koju smo primarno namijenili za sparivanje s Nerica crnim maceriranim pošipom vinara Jakše Krajančića za potrebe njihovih degustacijskih radionica, a koju ćemo ove godine uvesti u stalnu ponudu.“
Iako su nagrade za njihove proizvode postale nešto na što smo svi naviknuli, oni ipak ističu: „Na priznanja se ne treba naviknuti, nikad ih ne očekujemo jer smo svjesni da ih uvijek iznova treba zaslužiti.“
Fotografija: Tamana Chocolates