• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Povodom Dana čokolade Natalija Milodanović s nama dijeli recept za najbolji čokoladni kolač

Povodom Dana čokolade Natalija Milodanović s nama dijeli recept za najbolji čokoladni kolač

Slatkopedija 07 srp 2023 Recepti Komentari isključeni za Povodom Dana čokolade Natalija Milodanović s nama dijeli recept za najbolji čokoladni kolač

Recept za najbolji čokoladni kolač na naš je portal stigao upravo na Svjetski dan čokolade i to zahvaljujući Nataliji Milodanović s bloga Mystic cakes.

Sastojci
Kakao biskvit
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 ml jogurta
  • 75 ml ulja
  • 100 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 15 g kakaa
Čokoladna krema
  • 250 g mascarponea
  • 100 g otopljene čokolade za kuhanje
  • 100 g Nutelle (ili neka druga nugat krema)
  • 250 ml slatkog vrhnja
Ganache glazura
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje
Priprema
Kakao biskvit

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i umutite mikserom u čvrst snijeg. Ostavite sa strane.

U posudu sa žumanjcima dodajte šećer pa pjenasto izmiksajte dok smjesa ne pobijeli. Dodajte jogurt i još jednom izmiješajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte ulje ulivajući u tankom mlazu.

Potom dodajte mješavinu suhih sastojaka: brašno, prašak za pecivo i kakao i dobro sjedinite mikserom u glatku smesu bez grudica. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka, lagano miješajući pjenjačom.

Smesu ulijte u lim za pečenje dimenzija 30 × 20 cm, obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 20 minuta. S prohlađenog biskvita skinite papir za pečenje.

Savjet: Ja imam običaj da pomoću noža s biskvita skinem koricu s gornje površine jer mi tako biskvit ljepše izgleda. Vi to možete, ali i ne morate napraviti.

Čokoladna krema

Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari i prohladite. Mascarpone stavite u posudu, dodajte Nutellu i pjenasto izmiksajte. Potom dodajte i prohlađenu čokoladu i još jednom izmiksajte.

Slatko vrhnje posebno umutite u drugoj posudi u srednje čvrst šlag pa ga žlicom ručno umiješajte u čokoladni mascarpone. Sve sjedinite u jednoličnu kremu.

Kremu premažite preko ohlađenog biskvita, poravnajte i stavite u hladnjak dok pripremate glazuru.

Ganache glazura

Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, skinite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minutu pa pjenjačom dobro izmiješajte dok se čokolada ne otopi. Prelijte glazuru preko čokoladne kreme, poravnajte i stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi i stegne.

Ohlađen kolač režite oštrim tankim nožem (ili skalpelom), tako da ga prije svakog reza operete pod mlazom tople vode i obrišete papirnim ubrusom.

Napomene i savjeti

Koristila sam biljno slatko vrhnje.

Umjesto mascarponea možete koristiti neki krem sir (ABC i sl.).

Umjesto Nutelle može bilo koju vašu omiljenu nugat kremu ili npr. 100 g otopljene mliječne čokolade.

Fotografije: Mystic Cakes

2023-07-07

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Godine nisu važne: u poznim godinama i dalje stvara čokoladnu čaroliju

Sljedeći članak :

Više od 2.500 dolara za čokoladni užitak: lista najskupljih čokolada na svijetu

Povezani članci

Damen kapric: slastica s notom prošlosti koju ćete obožavati

Damen kapric: slastica s notom prošlosti koju ćete obožavati

Slatkopedija 01 lis 2023
Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Slatkopedija 23 ruj 2023
Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!