Početak tjedna je slađi uz recept za divne čokoladne kocke

Obično njezinim receptima završavamo tjedan, ali ovaj put započinjemo – Ana Prša nam donosi recept za čokoladne kocke.

Sastojci
(za kalup veličine 32 x 19 cm)
Kora s lješnjacima
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 160 g šećera
  • 30 g glatkog brašna
  • 150 g mljevenih tostiranih lješnjaka
Premaz od žumanjaka
  • 4 žumanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
Biskvit
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 60 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 100 g glatkog brašna
  • 25 g kakaa
  • ½ praška za pecivo
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
Krema
  • 200 g čokolade 54 %
  • 250 g mascarponea
  • 200 g slatkog vrhnja
Glazura
  • 100 g čokolade 54 %
  • 100 g slatkog vrhnja
Priprema
Kora s lješnjacima

Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg, postepeno dodajući šećer.

Brašno i mljevene lješnjake izmiješajte pa ih lagano umiješajte u bjelanjke.

Smjesu istrestite u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje pa peći na 170°C cca 25 minuta.

Ispečeno izvadite iz kalup pa ostavite da se ohladi.

Premaz od žumanjaka

Žumanjke izmiksajte sa šećerima dok ne udvostruče volumen.

Zatim ih prebacite u zdjelu pa ih na pari kuhajte dok ne dosegnu 83°C.

Biskvit

Dok se žumanjci kuhaju, pripremite biskvit.

Žumanjke sa šećerom miksajte dok ne udvostruče volumen. Dodajte mlijeko i ulje pa lagano izmiješati.

Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješajte, prosijte pa staviti u smjesu jaja i dobro izmiksajte.

U drugoj posudi bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg pa ga pomoću špatule umiješajte u gornju smjesu.

Smjesu istresti na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje pa pecite na 160°C cca 15 minuta.

Izvadite biskvit iz pećnice i smanjite temperaturu na 80°C.

Biskvit premažite kuhanim žumanjcima pa vratite u pećnicu da se suši još otprilike 40 minuta. Izvadite iz pećnice pa ostavite vani da se ohladi.

Krema

Otopite čokoladu i izmiješajte je sa mascarponeom. Slatko vrhnje istucite u šlag pa ga umiješajte u čokoladnu kremu.

Glazura

Za glazuru zakipite slatko vrhnje pa prelijte preko nasjeckane čokolade. Pustite nekoliko  minuta pa dobro izmiješate.

Slaganje

Preko biskvita i premaza od žumanjaka nanesite 2/3 kreme pa ravnomjerno razmažite.

Poklopite korom s lješnjacima, premažete ostatkom kreme te nanesite glazuru.

Po želji, možete posipati mljevenim lješnjacima ili naribati čokoladu.

Kolač možete filati u kalupu, ali i na pladnju s obzirom na to da je krema čvrsta i ništa neće curiti.

Kolač držati u hladnjaku.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.