Obično njezinim receptima završavamo tjedan, ali ovaj put započinjemo – Ana Prša nam donosi recept za čokoladne kocke.
Sastojci
(za kalup veličine 32 x 19 cm)
Kora s lješnjacima
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 160 g šećera
- 30 g glatkog brašna
- 150 g mljevenih tostiranih lješnjaka
Premaz od žumanjaka
- 4 žumanjka
- 150 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Biskvit
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 60 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 100 g glatkog brašna
- 25 g kakaa
- ½ praška za pecivo
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
Krema
- 200 g čokolade 54 %
- 250 g mascarponea
- 200 g slatkog vrhnja
Glazura
- 100 g čokolade 54 %
- 100 g slatkog vrhnja
Priprema
Kora s lješnjacima
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg, postepeno dodajući šećer.
Brašno i mljevene lješnjake izmiješajte pa ih lagano umiješajte u bjelanjke.
Smjesu istrestite u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje pa peći na 170°C cca 25 minuta.
Ispečeno izvadite iz kalup pa ostavite da se ohladi.
Premaz od žumanjaka
Žumanjke izmiksajte sa šećerima dok ne udvostruče volumen.
Zatim ih prebacite u zdjelu pa ih na pari kuhajte dok ne dosegnu 83°C.
Biskvit
Dok se žumanjci kuhaju, pripremite biskvit.
Žumanjke sa šećerom miksajte dok ne udvostruče volumen. Dodajte mlijeko i ulje pa lagano izmiješati.
Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješajte, prosijte pa staviti u smjesu jaja i dobro izmiksajte.
U drugoj posudi bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg pa ga pomoću špatule umiješajte u gornju smjesu.
Smjesu istresti na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje pa pecite na 160°C cca 15 minuta.
Izvadite biskvit iz pećnice i smanjite temperaturu na 80°C.
Biskvit premažite kuhanim žumanjcima pa vratite u pećnicu da se suši još otprilike 40 minuta. Izvadite iz pećnice pa ostavite vani da se ohladi.
Krema
Otopite čokoladu i izmiješajte je sa mascarponeom. Slatko vrhnje istucite u šlag pa ga umiješajte u čokoladnu kremu.
Glazura
Za glazuru zakipite slatko vrhnje pa prelijte preko nasjeckane čokolade. Pustite nekoliko minuta pa dobro izmiješate.
Slaganje
Preko biskvita i premaza od žumanjaka nanesite 2/3 kreme pa ravnomjerno razmažite.
Poklopite korom s lješnjacima, premažete ostatkom kreme te nanesite glazuru.
Po želji, možete posipati mljevenim lješnjacima ili naribati čokoladu.
Kolač možete filati u kalupu, ali i na pladnju s obzirom na to da je krema čvrsta i ništa neće curiti.
Kolač držati u hladnjaku.
Fotografije: Ana Prša