Pita od maka i limuna s meringom

Okusi maka i limuna odlično su se spojili u ovoj piti čiji nam je recept poslala Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.

Sastojci
Prhko tijesto
  • 200 grama brašna
  • 50 grama šećera u prahu
  • 100 grama maslaca
    • 1 jaje
Sloj od maka
  • 100 grama mljevenog maka
  • 1 vanilin šećer + 2 žlice šećera (to možete zamijeniti i s 1 žlicom meda u zdravijoj verziji + žličica arome vanilije)
  • 10 žlica toplog mlijeka
Lemon curd
  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 250 ml iscijeđenog soka od limuna (ako vam je prekiselo, koristite 150 ml soka od limuna + 100 ml vode)
  • naribana korica jednog cijelog limuna
  • 2 žlice meda ili 100 grama šećera
  • 50 grama maslaca
Meringa
  • 3 bjelanjka
  • 150 grama šećera
Priprema
Prhko tijesto

Prosijte brašno i šećer u prahu zajedno pa im dodajte hladne kockice maslaca. Prstima izradite mrvičastu smjesu. U sredini napravite rupu, poput malenog bunara pa u nju dodajte vilicom izmućeno jaje. Vilicom umiješajte to jaje u tijesto, a zatim rukom dovršite i umijesite prhko tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak. Neka se hladi barem 2 sata.

Sloj od maka

Pomiješajte mljeveni mak sa šećerom i vanilijom (ili medom u zdravijoj verziji). Zagrijte mlijeko pa mak prelijte toplim mlijekom i sve dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.

Lemon curd

Pripremite i lemon curd. U jednom loncu pomiješajte žumanjke, jaje, sok od limuna, koricu limuna i šećer ili med. Sve stavite kuhati na pari gotovo neprestano miješajući. Miješajte dok se krema ne počne zgušnjavati. To će potrajati 10-15 minuta. Kremu malo ohladite, ali ne do kraja pa joj dodajte maslac i dobro promiješajte dok se maslac ne otopi. Zatim kremu procijedite kroz gustu cjediljku da bude glatka.

Pečenje prhkog tijesta

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Ohlađeno tijesto razvaljajte i rasporedite po kalupu. Na nekoliko mjesta ga izbodite vilicom pa na njega stavite papir za pečenje i kuglice za pečenje (ako ih nemate, možete koristiti i grah). To će spriječiti da se tijesto ne napuše prilikom pečenja. Samo tijesto tako pecite cca 15 minuta.

Meringa

Bjelanjke mikserom istucite u čvrst snijeg, a onda u njega dodajte šećer, žlicu po žlicu, neprestano miksajući dok se šećer dobro ne otopi u bjelanjcima. Meringa mora biti čvrsta.

Slaganje

Tijesto izvadite iz pećnice, maknite kuglice za pečenje i papir za pečenje. Po tijestu najprije ravnomjerno rasporedite sloj maka, zatim izlijte lemon curd i na kraju stavite meringu. Meringu stavite na ohlađenu kremu od limuna, ne na vruću. Stavite sve zajedno peći još petnestak minuta u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva, dok meringa malo ne potamni.

Kolač poslužiti dobro ohlađen.

Fotografije: Strawberry soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.