Pita od jabuka

Pita od jabuka dobrodošla je svakog dana i u svakoj sezoni. Dobrodošla nam je tako i danas, na početku novog radnog tjedna da nas zasladi i vrati nam mirise djetinjstva u naše domove. Ovaj put receptom za pitu od jabuka časte nas sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
(za kalup za tart ᴓ 26cm (najbolje s odvojivim dnom))
Prhko tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  • 175 g maslaca (hladnog)
  • 80 g mljevenih badema
  • 125 g šećera
  • 1 jaje (M)
  • naribana korica 1 limuna
  • 3 velike žlice hladne vode
  • prstohvat soli
Punjenje od jabuka
  • 5-6 jabuka (srednje veličine)
  • 2 velike žlice smeđeg šećera
  • 2 velike žlice krušnih mrvica
  • 2 velike žlice tostiranih, grubo nasjeckanih badema
  • 2 velike žlice marmelade od marelica
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čajna žlica cimeta
  • korica jednog limuna
  • 2 velike žlice soka od limuna
I još
  • 1 žumanjak
  • malo mlijeka
Priprema
Prhko tijesto

Brašno prosijati, maslac narezati na tanje listiće i s ostalim sastojcima umijesiti glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti najmanje 2 sata u hladnjaku da miruje.

Punjenje od jabuka

Jabuke oguliti, nasjeći na četvrtine i odstraniti dio s košticama. Četvrtine nasjeckati na sitne kockice, dodati sve ostale sastojke iz punjenja te dobro pomiješati.

Slaganje

Kalup za tart premazati maslacem i posuti s malo brašna.

Jednu polovicu tijesta razvaljati na veličinu kalupa (zajedno s rubom) te prebaciti u kalup. Dno tijesta više puta izbosti vilicom i po njemu raspodijeliti punjenje od jabuka, malo utisnuti i zagladiti da bude ravnomjerno raspoređeno. Drugu polovicu tijesta razvaljati i njime prekriti kolač. Tako je najjednostavnije. Ja sam, naime, koristila silikonski kalup za formiranje ruba (model-biserne kuglice) i modlicu kojom sam rezala od tijesta male listiće i njima prekrila kolač. Prepuštam vašoj mašti kako ćete ga gore ukrasiti. Jedan žumanjak pomiješati s malo mlijeka i time premazati kolač.

Pećnicu zagrijati na 180°C. Pitu od jabuka peći oko 45 – 50 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi i prije serviranja po želji posuti šećerom u prahu.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.