Osvježenje je ovih dana dobrodošlo u svim oblicima, a danas smo ga odlučile potražiti u ukusnom tartu od višanja i sira čiji nam recept stiže s bloga Gurmanka naše suradnice Lidije Osmak.
Sastojci
(kalup za tart 20 x 30 cm)
Podloga
- 140 g glatkog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 žlica kakaa
- prstohvat soli
- 70 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica hladne vode
Nadjev od sira
- 150 g šećera u prahu
- 500 g ABC sira
- 3 jaja
- aroma vanilije
- 3 žlice soka od limuna
- 30 g brašna
Preljev od višanja
- ½ staklenke kompota od višanja ( 300 ml tekućine)
- 3 žlice šećera
- 1 žlica gustina
Priprema
Podloga
Pomiješajte sve suhe sastojke i maslac te kratko izradite mikserom.
Zatim dodajte jaje i vodu te zamijesite tijesto pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku da odstoji.
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i njime obložite kalup za tart.
Nadjev od sira
Pomiješajte sve sastojke i dobro ih izradite mikserom.
Preljev od višanja
Procijedite 300 ml tekućine iz kompota, a višnje ostavite sa strane.
Od procijeđene tekućine, 200 ml stavite sa šećerom da se kuha, a u 100 ml otopite žlicu gustina.
Kada kompot zakuha dodajte gustin i miješajte dok se ne zgusne. Višnje lagano umiješajte na samom kraju i ostavite preljev da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Postupak slaganja
Preko tijesta koje ste razvaljali i stavili u kalup prelijte nadjev od sira i pecite na 160°C oko 35 – 40 minuta (tako da još sredina drhti).
Ohladite tart i prekrijte preljevom od višanja.
Fotografija: Gurmanka