Naša Irena Gavran s bloga Pregacha danas s nama dijeli recept za tortu od badema, vanilije i višanja za koju nam se čini da bi mogla biti najbolja torta ovog ljeta.
Sastojci
Kora
- 120 g brašna
- ½ praška za pecivo
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 100 g maslaca sobne temperature
Beze dio
- 4 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 100 g bademovih listića ili komadića
Krema od višanja
- 1 teglica višanja
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- 1 puding od vanilije
- 50 g maslaca
Krema od vanilije
- 700 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 puding od vanilije
- 40 g gustina
- 3 jaja
- 100 g maslaca
- 200 ml vrhnja za šlag

Priprema
Kora
U prosijano brašno i prašak za pecivo dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto.
Podijelite na dva dijela, pa ih između 2 papira za pečenje rastanjite valjkom na krug promjera 24 cm (jako je mekano i ljepljivo tijesto, pa i pobrašnite papir). Ostavite u hladnjaku dok miksate bjelanjke.
Beze dio
Bjelanjake miksajte sa šećerom dok se šećer ne otopi u masi.
Šaum podijelite po svakoj kori (onoj gore) na jednaki dio, rasporedite preko tijesta. Pospite bademima i pecite na 180 stupnjeva nekih 20 minuta.
Krema od višanja
Višnje ocijedite, ali sačuvajte 100 ml soka.
Stavite kuhati 50 ml soka s višnjama, šećerima i cimetom kuhati, dok u preostalih 50 ml otopite prašak za puding.
Kad višnje proključaju i šećer se otopi, dodajte puding i kuhajte dok se ne zgusne. Na kraju, u vruće dodajte maslac i miješajte dok se otopi. Kad se krema malo samo ohladi, razmažite ju po jednoj kori koji ste stavili u kalup 26 cm (jer se kora raširi prilikom pečenja).
Krema
Stavite kuhati 500 ml mlijeka sa šećerima. U preostalo mlijeko ubacite prašak za puding, gustin i jaja, pa miješajte da se sve sjedini. Kad je mlijeko proključalo, dodajte ostalu pomiješanu smjesu i kuhajte dok se krema ne zgusne. U vruće, dodajte maslac i miješajte da se otopi. Ovu kremu dobro ohladite, nek bude malo hladnija od sobne temperature.
Kad se krema ohladi, smiksajte ju da se opet uravnoteži, pa joj umiješajte istučeni šlag, špatulom.
Kremu stavite na višnje i na kraju poklopite drugom korom. Ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se fino stisne, najbolje preko noći jer je krema dosta mekana.
Fotografije: Pregacha