Objavljena pravila i upute za ovogodišnje izdanje natjecanja strukovnih škola

Državno natjecanje strukovnih škola održat će se u 13 kategorija među kojima je i slastičarstvo.

Ovogodišnje izdanje World Skills Croatia održat će se od 11. do 13. svibnja, a na službenim stranicama objavljena su Pravila i upute za organizaciju i provedbu kojih se svi sudionici moraju  pridržavati.

Ovo se natjecanje provodi s ciljem promidžbe strukovnog obrazovanja i važnosti vještina, razvoja karijere, međunarodne suradnje i natjecanja mladih osoba općenito te služi kao platforma za povezivanje srednjeg strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata.

Odabir natjecateljskih disciplina na WSC-u temelji se na sljedećim kriterijima: veličina sektora i podsektora, broj učenika koji se obrazuju za stjecanje kvalifikacija koje su povezane s pojedinom disciplinom, organizacijska i logistička zahtjevnost, deficitarnost zanimanja, potrebe i mogućnosti suradnje s gospodarstvom, atraktivnost natjecanja u pojedinoj disciplini te dostupna financijska sredstva.

Za školsku godinu 2020./2021. definirane su 43 natjecateljske discipline, podijeljene u 13 sektora, uključujući i 2 za učenike s teškoćama, 1 međusektorsku disciplinu  te 3 smotre. Natjecanje u svim disciplinama može biti pojedinačno ili u timu, ovisno o specifičnostima same discipline.

Na državnom natjecanju u jednoj disciplini učenik može nastupiti samo jednom tijekom redovitog strukovnog obrazovanja, neovisno o godini obrazovanja, a radi se o učenicima koji se, kao pojedinci ili članovi tima, ističu znanjem, vještinama ili sposobnostima u skladu s pravilima pojedinoga natjecanja. Učenici na natjecanju moraju imati mentora koji ima stručna znanja za pripremu učenika na državnome natjecanju, a kojeg imenuje ravnatelj škole.

Natjecatelji su razvrstani po kategorijama kojih ove godine ima 13, a u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, podkategorija Ugostiteljstvo, svrstano je i slastičarstvo gdje je prijavljeno 8 kandidata.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.