Novo istraživanje: čokolada i mliječni proizvodi uzrokuju stvaranje akna

Nova istraživanja pokazuju da konzumacija čokolade, mliječnih proizvoda i masne hrane može izazvati stvaranje akna

Povezanost stvaranja akna i konzumacija slatkiša oduvijek je bila predmet polemika. Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Dermatology, provedeno na uzorku od 25.000 odraslih Francuza, ide u prilog tvrdnjama da masna i slatka hrana, mlijeko te slatka pića pogoduju izbijanju akni.

Glasnogovornica Američke dermatološke akademije dr. Rajani Katta istaknula je važnost ovog istraživanja koje je prikupilo brojne dokaze koji ukazuju na to da je prehrana jedan od ključnih faktora koji utječu na pojavu akni kod pojedinaca. Najjača je povezanost između stvaranja akni i konzumacije slatkih i masnih prehrambenih namirnica, dok je veza šećernih pića i mlijeka s aknama nešto slabija. Istraživanje je pokazalo da, u usporedbi s ljudima koji nikad nisu imali akne, oni koji se bore s tim problemom konzumiraju znatno više mlijeka, mliječne čokolade, grickalica i brze hrane te masnih i slatkih proizvoda. Također, jedu manje mesa, ribe, povrća, voća i tamne čokolade (koja sadrži manje mlijeka).

Kako se navodi u provedenom istraživanju, jedan od razloga povezanosti može biti taj što dijeta s visokim glikemijskim udjelom uzrokuje porast razine inzulina, hormona i drugih kemikalija što dovodi do stvaranja oksidativnog stresa i upala koji mogu dovesti do razvoja akni.

S obzirom na to da rezultati ukazuju na mogući utjecaj prehrane na stvaranje akni kod nekih ljudi, dermatolozi smatraju da vrijedi promijeniti prehrambene navike s ciljem postizanja zdravijeg izgleda kože.  

Izvor: CBS Boston

Fotografija: Unsplash

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.