Ako vam je od pripreme raznih slastica ostao višak bjelanjaka, ovaj recept je kao stvoren za vas – kolač od bjelanjaka na nap portal donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
Biskvit
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 180 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 120 g oštrog brašna
- 100 ml ulja
- 40 g suhog grožđa/brusnica
- 40 g sjeckanih oraha
- 40 g čokoladnih kapljica (sjeckane čokolade)
Priprema
Biskvit
U posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom postepeno dodavajući šećer i vanilin šećer. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrsti snijeg. Odložite mikser.
Dodajte prosijano brašno i ulje pa pjenjačom lagano sjedinite, pazeći da smjesa ne splasne.
Na kraju dodajte suho grožđe i/ili brusnice, sjeckane orahe i čokoladne kapljice ili krupnije sjeckanu čokoladu. Promiješajte još jednom žlicom.
Uzmite duguljasti kalup za kruh, dobro ga nauljite i pobrašnite pa ulijte smjesu, lijepo poravnajte i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče 25 – 30 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz sredine biskvita, gotovo je.
Neka se kolač kratko prohladi, pa ga još toplog istresite iz kalupa. Kad se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, po želji pospite šećerom u prahu i sjecite na šnite.
Fotografija: Mystic cakes