Naranča kuglof s krem sirom i borovnicama

Kažu da će nam vikend biti u znaku nevremena i nižih temperatura, a ljetni kuglof od naranče, krem sira i borovnica čiji recept stiže s bloga Sweet life by Karla autorice Karle Kovačić predstavlja pravi slatki izbor za takve dane.

Sastojci
Kuglof
  • 225 g krem sira sobne temperature
  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 1 korica naranče
  • 5 velikih jaja
  • 335 g prosijanog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • 60 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
  • 240 ml jogurta (grčkog ili običnog)
  • 125 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
Glazura
  • 85 g krem sira sobne temperature
  • 15 g maslaca sobne temperature
  • 250 g šećera u prahu
    30 ml limunovog soka
I još
  • maslac sobne temperature za premazivanje kalupa
Priprema

U velikoj posudi miksajte zajedno maslac i krem sir dok se ne povežu, zatim dodajte šećer i koricu naranče pa miksajte dok ne dobijete laganu i ”pjenastu” smjesu. Postepeno dodajte jaja, miksajući između svakog dodavanja. U jednoj posudi prosijte brašno, prašak za pecivo i sol, a u drugoj pomiješajte narančin sok i jogurt. Naizmjenično dodajte te dvije smjese u veliku posudu miješajući špatulom, a na samom kraju kratko mikserom izmiksajte još jednom kako bi uklonili moguće grudice. Dodajte borovnice u posudu i lagano ih umiješajte.

Veliki kalup za kuglof premažite mekim maslacem, a može i otopljenim kako bi se dobro razmazao po cijelom kalupu. Kalup možete i posuti s malo šećera u prahu/brašna, ali ja nisam. Stavite ga peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva oko 55 minuta, provjerite čačkalicom je li gotov. Izvadite ga i pustite da se ohladi 10-15 minuta prije vađenja iz kalupa. Prije prevrtanja lagano nožem odvojite dno kuglofa od posude, prevrnite ga i pustite da se potpuno ohladi. Tek tada mu po želji možete poravnati dno.

Za glazuru izmiksajte krem sir i maslac dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. Dodajte šećer u prahu i limunov sok pa još izmiksajte kako bi se sve ukomponiralo. Rasporedite je po vrhu kuglofa i nakon cca minutu ukrasite kako bi svi ukrasili ostali na svom mjestu.

Fotografije: Sweet life by Karla

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.