Uvode se posebni porezi na slatka bezalkoholna pića

Uvođenje ovih poreza usmjereno je zdravstvenoj zaštiti mladih i djece kod kojih postoji problem pretilosti.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić jučer su u Banskim dvorima predstavili četvrti krug porezne reforme, vrijedan 3,75 milijardi kuna.

Uz niz mjera koje se tiču mladih između 25 i 30 te najavu smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, predložili su i stopu od 13 posto za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu.

Uz to, predložili su i  oporezivanje bezalkoholnih pića ovisno o udjelu šećera, istaknuvši da je ta mjera usmjerena zdravstvenoj zaštiti mladih i djece, kod kojih je evidentan problem pretilosti.

Kako prenosi Večernji list, ministar Marić je najavio promjenu u oporezivanju bezalkoholnih pića, koja će se sada oporezivati ovisno o postotku šećera u tim pićima, čime se namjerava potaknuti razmatranje šire perspektive zdravstvenih poreza. Bezalkoholna su pića dosad bila linearno oporezivana po hektolitru.

Ministar Marić je kazao da će se u sklopu novog kruga porezne reforme mijenjati devet zakona. Ove promjene, prema njegovim riječima Vlada cilja za jesen, a trebale bi stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.