Najslađi pomoćnik: uz čokoladu do kvalitetnijeg sna

Iako je mnogi u ovim siječanjskim danima izbjegavaju, konzumiranje čokolade navodno bi moglo pomoći poboljšanju kvalitete sna.

Nakon povećanog unosa čokolade i slastica napravljenih od čokolade tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, mnogi se u prvom mjesecu nove godine odlučuju na promjenu životnog stila i prehrane. Takve odluke nerijetko sa sobom nose i izbacivanje određene proizvode, a na vrhu popisa odbačenih namirnica često se nalazi – upravo čokolada.

No, da odricanje od ovog slatkog zadovoljstva i nije toliko pametna i poželjna ideja nedavno je u svom predavanju  na Stylist Magazine’s Festival istaknula nutricionistica i osobna trenerica Keris Marsden. Naime, kako prenosi Mirror, u svom je govoru navela da čokolada, hrana koje su mnogi nevoljko odriču u sklopu raznih dijeta, zapravo može imati višestruke koristi za naše tijelo.

Sudeći prema njezinom predavanju, jedenje čokolade može vam pomoći u ostvarivanju kvalitetnijeg sna. Razlog leži u tomu što je hormon serotonin odgovoran za proizvodnju melatonina u tijelu, a melatonin određuju naš ciklus spavanja. Čokolada, uz još neke druge proizvode, utječe na povećanje razine serotonina u tijelu te posljedično, i na povećanje melatonina.

Međutim, nije samo poboljšanje sna jedina prednost konzumiranja čokolade. Sudeći prema rezultatima istraživanja koje su proveli istraživači s University Collage Londona, osobe koje jedu tamnu čokoladu pokazuju manju sklonost depresiji. U svom su istraživanju, od ukupno 13.626 odraslih osoba, prikupili podatke koji su uključivali konzumaciju čokolade te razinu sklonosti depresiji, kao i druge važne faktore poput visine, fizičke aktivnosti i drugih kroničnih zdravstvenih problema. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale tamnu čokoladu u dva 24-satna perioda, imali 70 posto manju sklonost depresiji od onih koji nisu uopće jeli tamnu čokoladu.

Ipak, voditeljica ovog istraživanja, Sarah Jackson je istaknula kako je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo dovodi li pojava depresije do smanjenja interesa za čokoladu ili pak postoje i drugi uzroci zbog koji ljudi koji su skloniji depresiji manje konzumiraju tamnu čokoladu. Ukoliko se utvrdi da postoji povezanost između konzumacije tamne čokolade i smanjenja pojave depresije, bit će potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdili biološki mehanizmi kojima bi se odredila vrsta i količina čokolade koju je potrebno konzumirati kako bi se spriječio razvoj depresije.

Izvor: mirror.co.uk

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.