Suočenost s gorkim izazovima u slatkom poslu

Dragi čitatelji,

probudili smo se danas u zemlji u kojoj su zatvoreni svi ugostiteljski objekti. Nema kave u omiljenom kafiću, nema dogovora za ručak u poznatom restoranu, nema slatke pauze u najdražoj slastičarnici. Pridružili smo se nizu europskih zemalja u kojima je ograničen ili ukinut rad brojnih ugostiteljskih i uslužnih djelatnostima.

Iako smo bili uvjereni u to da nije moguće stisnuti pauzu u životu, ovih nam se dana događa baš to – život nas je prisilio da se zaustavimo, da predahnemo, da shvatimo da ipak, iznad svih onih stvari koje stavljamo na listu prioriteta, jedna nesumnjivo drži prvo mjesto. Riječ je, naravno, o zdravlju.

Zaustavili su se tako ovih dana mikseri u brojnim slastičarnicama, ugasila svjetla u dućanima slastičarske opreme, odgodila slatka događanja i otkazale radionice. Proljeće stiže, sve se budi, pred nama je onaj dio godine koji bi tradicionalno u slatkom svijetu trebao biti najaktivniji, najproduktivniji, najslađi. Stižu pričesti, krizme, vjenčanja, brojne proslave, druženja na otvorenom. Tako je barem bilo do ove godine. Kako će biti ovog proljeća pitanje je koje se mnogi u slastičarskoj industriji ne usuđuju postaviti na glas. Hoće li biti vjenčanja, pričesti i krizme, hoće li se ljudi smjeti okupljati i hoće li slastičari uopće ovu sezonu imati priliku pokazati svoje umijeće – ostaje vidjeti.

Neupitno je da je pred nama izazovna, neizvjesna, teška i nesigurna sezona. Brojni su slastičari koji su tek postavili svoj posao na noge, a već su prisiljeni otići na pauzu; brojni su oni koji se još bore za svoje mjesto pod suncem, a već su im se, zbog ove nesvakidašnje situacije, pojavila nova pitanja i novih strahovi; brojni su oni koji su teška srca zatvorili vrata i ostavili vjerne kupce bez omiljenog slatkog zalogaja.

Slastičari, sladoledari, dekorateri slastica, čokolatijeri, prodavački slastičarske opreme, učenici i predavači – svi se u ovom trenutku suočavaju s nekim, dosad nepoznatim, izazovima. Srednjoškolci koji se obrazuju za slastičare po prvi put uče na daljinu te do daljnjega nemaju praksu niti natjecanja kojima su se radovali, profesori se po prvi put susreću s izazovima prenošenja slatkih znanja putem interneta.

Prvi je ovo put da riječ urednice nije obojena pozitivnim, veselim tonom kao što ste navikli. Dokaz je to da i u našoj slatkoj svakodnevici ponekad imamo gorke epizode.

No, bili smo s vama u lijepim danima, slavili smo vaše uspjehe, prva mjesta na domaćim i stranim natjecanjima, otvaranje slastičarnica i dobivanje međunarodnih priznanja za vaše proizvode. Ostajemo s vama i u ovom, teškom i izazovnom razdoblju, sigurni da zajedno i iz ove bitke možemo izaći jači.

Od početka smo vaš medij, vaš glas i vaš suborac u svim, lijepim i onim, manje lijepim vremenima. I sada smo uz vas  – iz sigurnosti naših domova stvaramo sadržaj za vas, a vas molimo da nam se javite ako imate priču za nas, ako mislite da vam na neki način možemo pomoći, ako želite upozoriti na nešto ili nam ukazati na vaše najveće teškoće. Pišite nam – naše društvene mreže, naši mailovi slatkopedija@slatkopedija.hr i kate.boskovic@slatkopedija.hr, kao i naš broj 091/1990-086 vam uvijek stoje na raspolaganju. Promijenimo zajedno gorku sadašnjost u slatku budućnost.

Ostanite u svojim kućama, budite oprezni i strpljivi i kada sve ovo prođe, vratite nam se još slađi.

Do nekih, nadam se vedrijih dana, pozdravlja vas vaša

Kate

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.