Kuharica „Iz života Domaćice“ – povratak u bakinu kuhinju na moderan način

Izlazak nove kuharice naslovljene „Iz života Domaćice“ bio nam je povod za novi razgovor s blogericom Sanjom Mijac.

Jedna od najpopularnijih hrvatskih gastro blogerica – Sanja Mijac, radi punom parom. Od kad je posljednji put gostovala na našem portalu pokrenula je vlastiti obrt, a sada je i izdala vlastitu kuharicu nazvanu „Iz života Domaćice“ u kojoj je na 320 stranica okupila omiljene slatke i slane recepte. Ova tvrdo uvezena knjiga teška 1,3 kg dostupna je u Sanjinom webshopu po cijeni od 249 kuna, a tiskana je u 1000 komada.

Kako je kuharica nastajala i što sve na njezinim stranicama možete pronaći, u kratkom intervju za naš portal otkrila nam je sama autorica.

Upravo je iz tiska izašla vaša kuharica. Možete li nam malo detaljnije predstaviti o kakvoj se kuharici točno radi? Hoće li u njoj biti zastupljeni samo slatki recepti ili su svoje mjesto našli i slani recepti?

Ovo je jedna bezbrižna kuharica koja vraća u bakinu kuhinju na moderan način. Na 320 stranica može se pronaći i slatkih i slanih recepata, kao i raznih ideja i priča koje će vas, nadam se, inspirirati na stvaranje.

Kada ste i kako uopće došli do ideje o izdavanju vlastite kuharice? Jeste li to sami odlučili ili su vas možda čitatelji pitali hoćete li, kad ćete…?

Zapravo sasvim slučajno, oduvijek mi je bila san, s vremenom sam počela dobivati puno upita kada će se moći nabaviti moja kuharica i onog trenutka kada sam otvarala svoj obrt i vidjela da izdavanje knjiga nije vezana djelatnost znala sam to je to, ako se odlučim ići bez izdavača znači da mogu i sama.

Koliko je vremena prošlo od ideje do realizacije? Koliko ste dugo radili na kuharici? I što je sve uopće potrebno za objavu jedne kuharice?

Ideja je u meni bila dugo, imala sam neku viziju kako želim da izgleda pa sam išla u tom smjeru prilikom stvaranja sadržaja. Intenzivnog rada je bilo blizu 8 mjeseci, ali samo zato jer iza sebe imam 6 godina rada na blogu od kud sam povukla provjerene i meni drage recepte.

Ja sam odlučila kuharicu izdati sama pa sam se bavila i fotografijom, tipografijom, dizajnom, traženjem tiskare, biranjem papira i korica, dimenzijama i layoutima, distribucijom i prodajom, promocijom, ali ako ćete ići s izdavačem, na vama je samo da kuhate i zapisujete recepte pa je puno lakše.

Tko stoji iza kuharice? Jeste li sve napravili sami (i pripremili i napisali recepte, napravili fotografije, obradili…) ili ste ipak  imali nečiju pomoć u svemu tome?

Kuharica je moj rad što se tiče kuhanja, fotografije i obrade, ali bez muža i naših prijatelja i poznanika koji su mi znali pokazati kako da radim u In Designu i ostale sitnice ne bi uspjela. Tiskara je na samom kraju „uštimavala“ boje prema stroju, njihova dizajnerica je finalizirala korice i tu se nisam htjela igrati, već vjerovati stručnjacima kojima su knjige core biznis.

Hoće li se u kuharici naći samo recepti ili će oni biti popraćeni i nekim slatkim pričama?

Tu su i priče, moje uspomene, moji dragi ljudi kroz detalje, neke sitnice koje život znače. Mislim da je cijela knjiga poprilično životna, kao bakina, ali moderna.

Predstavlja li ova kuharica zbirku vaših dosad objavljenih recepata na blogu ili čitatelje ipak očekuju i novi recepti? Imate li možda neki recept koji ste do sad skrivali od drugih, a koji biste sada rado podijelili s našim čitateljima?

Kuharica je miks svega, stari recepti dobili su novo ruho, neke nikad objavljene fotografije osvanule su između tvrdih korica kao i novi recepti kojih nema na blogu – morat ćete zaviriti unutar korica pa pronaći neki po vašem guštu.

Iako je ovo vaša prva samostalna kuharica, ipak nije prva uopće – već ste sudjelovali u izdavanju kuharice Slatko putovanje Virovitičko-podravskom županijom. Ipak, na kraju ovog samostalnog puta što mislite, biste li se ponovno odvažili na slični pothvat ili je ovo jedna, ali vrijedna kuharica?

Zasada mislim da je jedna, ali vrijedna. Ako mi sine ideja za nešto novo, tko zna?

I za kraj, možete li možda našim čitateljima najaviti neke vaše nove poslovne planove? Što nas čeka nakon kuharice?

Nastavljamo u istom tonu – peći kolače iz ljubavi, uživati u stvaranju priča i veseliti se životu da vidimo što donosi.

Fotografije: Domaćica

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.