Mirjana Šmit: „Kuharicom 101 palačinka htjela sam razbiti mit o samo dvije vrste palačinki: s pekmezom i čokoladom”

Nova kuharica Mirjane Šmit samo što nije izašla iz tiska – što nas u njoj očekuje i koliko je vremena bilo potrebno za realizaciju ove zanimljive kuharice, u ekskluzivnom intervju za naš portal otkrila nam je sama autorica.

Našu suradnicu Mirjanu Šmit s bloga Od slatkoga slađe ne treba posebno predstavljati. U njezinim receptima često imate priliku uživati i na našem portalu, a vaši komentari vezani za njezin rad uvijek su pozitivni.

Mirjana je zadnjih godina smišljala, istraživala, pripremala i fotografirala brojne vrste palačinki što je rezultiralo njezinom najnovijom kuharicom – 101 palačinka. Treća je to kuharica koju potpisuje ova autorica i prva koja u sebi spaja slatko i slano. Na 240 stranica tako ćete naći otprilike podjednak broj slatkih i slanih recepata od kojih je svaki popraćen fotografijom, a neki i prikazom korak po korak. Ova će se kuharica moći nabaviti po cijeni od 99 kuna.

Tko joj je bio potpora za vrijeme pripreme ove zanimljive kuharice, kao i možemo li očekivati još ukoričenih izdanja s njezinim potpisom, otkrila je samo za naš portal.

Uskoro iz tiska izlazi Vaša nova kuharica 101 palačinka. Možete li nam malo detaljnije predstaviti o kakvoj se kuharici točno radi?

Knjiga sadrži recepte za 101 palačinku. To su palačinke iz obiteljske kuhinje, palačinke naših krajeva, ali i razne vrste iz svih dijelova svijeta: Maroka, Indije, Turske, Kine, Japana, Amerike…

Osim slasnih recepata, u kuharici možete saznati o zanimljivostima drugih kultura, obilježavanju Dana i Tjedna palačinki te dobiti brojne savjete o načinu i pripremanju crêpes i pancakes koji su nastali nakon nekoliko godina vlastitoga iskustva u pripremanju palačinki.

Na ovim stranicama nalazi se za svakoga ponešto;od juhe s palačinkama, preko palačinki s mesom, blitvom i mladim lukom, do slatkih raznobojnih palačinki te raznih palačinkastih torti. Bit će tu i neobičnih palačinki; od kvinoje, riže, slanutka, koprive, batata… pa i ciklaste, slatke i slane.

Kako se uopće javila ideja za ovu kuharicu posvećenu samo palačinkama?

Nakon kuharica Od slatkoga slađe i …i od slanoga ponešto na red je došao i spektar slatkih i slanih palačinki.

Ideja već godinama kuha u mojoj glavi… najviše da bih razbila predrasude o samo dvije vrste palačinki: s pekmezom i čokoladom.

Ljudi su se zaista čudili mojoj ideji o 101 palačinki (iskreno, bilo ih je i više, sigurno 115, ali sam odabrala najbolje) i samo su me ispitivali o broju. Više nije bilo – Mirjana, kako si?  već- Mirjana, koji je broj?

Isto tako, često čujem komentare vrhunskih slastičarki da imaju poteškoća u izradi palačinki, a smatramo da to i malo dijete zna napraviti! Mislim da to baš i nije tako…

Koliko je vremena prošlo od ideje do realizacije? Koliko ste dugo radili na kuharici? I što je sve uopće potrebno za objavu jedne kuharice?

Što se vremena tiče, tu vam nisam mjerodavna. Kad krenem s projektom, moj radni dan ne traje 8 sati. Uglavnom je to 10 – 12 sati, a nekoliko mjeseci pred sam tisak i 16 sati dnevno.

Ako bih radila 8 sati dnevno i bez vikenda, pretpostavljam da bih jednu kuharicu radila oko 3 godine.

Nije to samo – ispeci palačinku i fotografiraj u 5 minuta!

Konkretno, indijske palačinke sam proučavala oko mjesec dana, isprobavala (ne ispadne uvijek od prve, vjerujte mi), a tek onda krenula s fotografiranjem (ni to ne ispadne uvijek od prve). Onda kreće proučavanje marokanskih, kineskih…

Kad sam uspjela sve proučiti, ispeći i fotografirati kreće pravi posao.

Slaganje kuharice, uređivanje svih fotografija (neke i u ovom trenutku treba ponoviti jer baš takva fotografija ne paše ili mi se jednostavno više ne sviđa)… Nakon toga,  moje divne prijateljice Marija Aščić i Anamarija Tesar listaju, čitaju, peku usput da provjere koji recept… Lektoriraju jednom, drugi put, treći…

Tada nastupa moj prijatelj i dugogodišnji suradnik, grafički dizajner, Srećko Kovačević.. noćima smo na liniji Samobor-Kutina i radimo na kuharici. Nakon grafičke obrade, opet lektura.. pa lektura lekture…

Uglavnom, nakon svake kuharice kažem – Ovo je posljednja!!! Zatim uzmeš tu kuharicu u ruke i: Dobar smo posao odradili!!! Kad krećemo opet?

Već ste spomenuli neke od svojih suradnika koji su pomogli u stvaranju kuharice, no kad je u pitanju priprema i pisanje recepata, fotografiranje i obrada –jeste li to sve sami napravili ili ste ipak imali nečiju pomoć u svemu tome?

Sve recepte proučavam, osmišljavam i realiziram sama. Moji mušketiri kušaju i daju sugestije koje mi uvelike pomažu.

Fotografiram i uređujem, ali svakodnevno proučavam i usavršavam se u tom dijelu. Koliko stignem, odem na razne kanale i pratim što ljudi rade i savjetuju.

Tehnologija munjevito napreduje te moram i to pratiti i pribaviti bolji fotografski aparat, novi objektiv… uvijek mi treba „još samo nešto“.

Podloge za fotografiranje često bojim i tada dnevnu sobu pretvaram u radionicu. Nekoliko dana je soba fotografski studio, a onda prelazi u radionicu s daskama i bojama.

Stručnu ekipu sam već spomenula i ovim putem im zahvaljujem na mjesecima rada i strpljenja. Sinovi Davorin, Ivan i Antonio te suprug Stjepan pružaju mi veliku podršku u svim mojim projektima.

S obzirom na to da smo mi ipak slatki portal, otkrijte nam koliko nas slatkih recepata očekuje u vašoj najnovijoj kuharici?

Mislim da slatkih palačinki ima oko 50 vrsta, što crêpes, pancakes, torti od palačinki i nekih drugačijih u poglavlju Drugo lice palačinke.

Francuske palačinke, palačinke s kesten–pireom, plazma čokoladni užitak, nizozemske palačinke, Gundelove palačinke, palačinke punjene jabukama, palačinke s makom, limuneta palačinke, palačinke Suzette samo su jedne od nekih.

Odakle ste crpili inspiraciju za toliko različitih palačinka?

Palačinke sam godinama proučavala, isprobavala i divila se tom „svijetu bez granica“. U toj misiji prikupljanja recepata uvelike su mi pomogle mrežne stranice diljem svijeta i sva dostupna literatura.

Isto tako, sve moje prijateljice, kolegice i poznanice javljale su mi svoje ideje i zanimljive recepte.

Neke recepte iz vaše kuharice već ste objavili na svom blogu, neke smo i mi imali čast objaviti na našem portalu. Ipak, možete li nam možda ekskluzivno otkriti još poneki slatki recept koji ste dosad ljubomorno čuvali za sebe, a koji je svoje mjesto našao u ovoj kuharici?

Neka ostane mala tajna..

Ovo je vaša treća kuharica, nadamo se ne i zadnja. Otkrijte nam za kraj – možemo li očekivati još neko slatko, ukoričeno izdanje iz vaše kuhinje?

Kako sam i prije rekla, uvijek kažem da je posljednja… a onda ideje same padaju i jednostavno, moram dalje!

Imam viziju, čak i ime iduće kuharice i bit će to slatko-slano izdanje… Za nekoliko godina, ne prije.

Ideja imam, to da, samo treba malo stati na loptu i odahnuti.

 

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.