Ljubitelji maka, ovo je za vas: isprobajte ovo kremasto savršenstvo

S bloga Mes folies culinaires autorice Sunčice Stanković stiže nam ovaj recept za kremasto savršenstvo s korama od maka.

Sastojci
Dacquoise kora (x3)
  • 2 žlice pšeničnog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 5 bjelanjaka
  • 90 g kristal šećera
  • 80 g maka ( ne mora biti mljeven, još bolje da su zrnca cijela)
Francuska slastičarska krema
  • 15 žumanjaka
  • 140 g kristal šećera
  • 750 ml mlijeka (+ 2-3 žlice šećera po želji)
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice gustina
  • 2 žlice praha za francusku slastičarsku kremu ili naš puding od vanilije
  • 250 g maslaca sobne temperature + 20 g smeđeg šećera
  • 2 žlice arome vanilije
I još
  • 80 g rastopljene bijele čokolade
Priprema
Dacquoise kora

U jednoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo.

Uljem premažite lim za pečenje dimenzija 30 x23 cm i posipajte brašnom ili kristal šećerom( ja više volim šećerom, mada je više kalorično).

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, stavite bjelanjke u posudu vašeg miksera te ih pjenasto umutite (brzina 5-6), zatim počnite postepeno dodavati šećer iz tri puta i dalje muteći. Kada bjelanjci budu čvrsto umućeni (metlica od miksera se teže kreću po masi znači da su čvrsto umućena), dodajte brašna te ga sjedinite sa snijegom od bjelanjaka lagano miješajući pjenjačom, zatim dodajte mak i njega umiješajte u smjesu pomoću silikonske špatule. Smjesu prelijte u lim za pečenje (najbolje je da to napravite tako da smjesu stavite u slastičarsku vrećicu jer na taj način dobijete dacqouise koricu jednake debljine po cijeloj dužini lima, zatim je poravnajte pomoću silikonske špatule i pecite je na 200°C 10–15 minuta u već zagrijanoj pećnici s ventilatorom. Kada bude pečena izvadite je iz pećnice, ostavite da se ohladi te izvadite koricu. Postupak ponovite još 2 puta.

Za to vrijeme pripremite kremu.

Francuska slastičarska krema

Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom (ostavite sa strane dok mlijeko ne uzavrije).

Ulijte mlijeko u lonac, po želji dodajte šećer te stavite da se zagrijava na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje pjenjačom. Kada mlijeko bude mlako, odvojite 250 ml u kojima ćete razmutiti brašno, gustin i praha za slastičarsku kremu odnosno puding. U trenutku kada uzavre, ulijte mlijeko u posudu sa žumanjcima uz neprestano miješanje, zatim tu smjesu vratite u isti lonac, stavite ga na štednjak te kuhajte kremu na srednjoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne, a zatim je sklonite sa štednjaka i ostavite da se ohladi uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorila korica po površini kreme. Ako vidite da se to događa, mikserom dobro izmutite kremu. Dok se krema hladi umutite pjenasto maslac sa šećerom. Kada krema bude mlaka počnite s dodavanjem iste u umućeni maslac, žlicu po žlicu, uz neprestano mućenje mikserom, pa na kraju dodajte i aromu vanilije te je sjedinite s kremom. Otopite čokoladu na pari, ali na niskoj températuri (ako se čokolada hvata za dno lončića znači da je temperatura previsoka). Ako koristite profesionalnu čokoladu možete je otapati i direktno stavljajući lončić na izvor topline. Svaku dacquuise, koru premažite čokoladom, silikonskom četkicom te ostavite da se čokolada stegne.

Slaganje

Dacquuise kora pa krema sve dok ne potrošite sastojke, na kraju kolač ukrasite po vašoj volji, ja sam radila dekoraciju šlagom.

Za slaganje je najbolje koristiti slastičarsku vrećicu s metalnim nastavkom kako biste kremu nanijeli podjednako po kori odnosno kako bi krema bila iste debljine.

Fotografije: Mes folies culinaires

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.