• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Ljubičasti cheesecake tart

Ljubičasti cheesecake tart

Slatkopedija 06 stu 2018 Recept dana Leave a comment

Nakon dugo vremena u goste nam stiže Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup s receptom za ljubičasti cheesecake tart od batata.

Sastojci
Prhko tijesto s orasima
  • 150 grama brašna (ja sam miješala bijelo i pirovo brašno pola-pola, vi napravite kako volite)
  • 75 grama maslaca
  • 2-3 žlice mljevenih oraha
  • 2 žlice limunovog soka
  • prstohvat soli
Nadjev od ljubičastog batata i sira
  • 200 grama pirea od ljubičastog batata (ja sam to dobila pečenjem jednog batata)
  • 250 grama ricotte (može i neki drugi sir, npr. mascarpone, neki drugi krem sir poput namaza ili pak svježi sir – u tom slučaju upotrijebite neki kremastiji svježi sir, a ne neki suhi svježi sir).
  • 3 žlice meda
  • sok od jednog limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili mahuna vanilije
  • 2 jaja
Gornji sloj
  • 100 grama grčkog jogurta (može i kiselo vrhnje)
  • 1 žličica meda
Priprema
Prhko tijesto

Pomiješati brašno s prstohvatom soli i mljevenim orasima.

Hladni maslac nasjeckati na kockice i pomiješati s brašnom. Prstima promiješati tako da svaka kockica maslaca bude umiješana u brašno, a zatim prstima umijesiti mrvičasto tijesto.

Dodati limunov sok i umijesiti prhko tijesto do kraja. Tekućina će sjediniti sve sastojke.

Tijesto oblikovati u kuglu, a zatim umotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak da se hladi sat-dva.

Nadjev

Cijeli batat oprati i osušiti papirnatim ručnikom. Ne treba ga guliti! Staviti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i peći 30-ak minuta (ili dok na ubod vilicom nije mekan) u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Pustiti da se batat ohladi, a zatim mu skinuti koru i izgnječiti vilicom tako da dobijete pire.

Pire od batata pomiješati sa sirom, sokom limuna, dva jaja, vanilijom i medom. Dobro izraditi mikserom dok se ne dobije jednolična smjesa ili u sjeckalici/blenderu/multipraktiku.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka i razvaljati na veličinu kalupa u kojem pečete (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm). Ako se tijesti previše mrvi (moguće zbog mljevenih oraha) pa se ne može razvaljati, jednostavno ga prstima utisnite u kalup.

Stavite ga peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Zatim izvadite iz pećnice i po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Vratite u pećnicu i pustite neka se sve zajedno peče još 20 minuta.

Pustite da se kolač potpuno ohladi, a zatim po sredini dodajte grčki jogurt pomiješan s medom (ili kiselo vrhnje ako tako više volite). Ukrasite borovnicama ili nečim drugim i uživajte!

Fotografije: Strawberry soup

[print_link]

batat cheesecake recept dana slatki recept strawberry soup tart tihana lohinski 2018-11-06
Tags batat cheesecake recept dana slatki recept strawberry soup tart tihana lohinski

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Najbolji među najboljima – finale World Chocolate Mastersa osvojio Švicarac Elias Läderach

Sljedeći članak :

Kikiriki – mahunarka kao idealan sastojak za kolače

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!