Kikiriki – mahunarka kao idealan sastojak za kolače

Iako je uvriježeno mišljenje da je kikiriki orašasti plod, on spada u porodicu mahunarki, a sami se plod kao i prerađevine poput brašna od kikirikija ili maslaca od kikirikija često koriste u izradi raznovrsnih slastica.

Iako se kod nas smatra orašastim plodom, botanički ipak pripada porodici mahunarki. Plodovi kikirikija nalaze se unutar svjetlosmeđe ljuske koja po sebi ima okomite pruge. Svako je zrno kikirikija sastavljeno od dvije polovice prekrivene tankom, crvenkasto-smeđom kožicom. Porijeklo vuče iz Južne Amerike, a poznat je više od tisuću  godina.

Kikiriki i njegove prerađevine imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje, posebice na kardiovaskularni sustav, no budući da je jak alergen treba biti oprezan prilikom njegove konzumacije.

Na tržištu je kikiriki dostupan u rinfuzi ili pakiran u plastičnim ambalažama ili limenkama. Može se kupiti kikiriki u ljusci ili već oljušteni. Neoljušteni se kikiriki može čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu nekoliko mjeseci, a u hladnjaku se može sačuvati čak devet mjeseci. Oljušteni je kikiriki potrebno skladištiti u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrzivaču, budući da u kontaktu s toplinom, vlagom i svjetlom dolazi do užeglosti. Može ga se čuvati u hladnjaku najduže tri mjeseca, dok se u zamrzivaču može sačuvati i do šest mjeseci.

Kikiriki je čest gost u slasticama. Najčešće se koristi kao dodatak bisvitima, no koristi se i za ledene slastice poput toffeea i semifreda. Može poslužiti i u izradi sladoleda, torti, pita keksića i pralina.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.