Kristina Sardelić: „Blatsku tortu darujem svom mužu i Blatu!“

Kristina Sardelić iz Blata osmislila je novu tortu – Blatsku tortu koja sadrži sve sastojke blatske lumblije. Nama je otkrila kako je došla na ideju izrade ove torte i zašto je tortu posvetila Blatu, a ne svojoj rodnoj Veloj Luci.

Ona je po zanimanju pomorac, ali ju je ljubav prema slasticama odvela u jednom potpuno drugom smjeru – u smjeru slastičarstva i otvaranja vlastite slastičarnice. Ljubav je zaslužna i za to što se iz Vele Luke preselila u Blato, ali i što je osmislila Blatsku tortu. Ona je Kristina Sardelić, a ovo je njezina priča.

Po zanimanju ste pomorac, ali umjesto plovidbe izabrali ste sigurnu luku u Blatu, gdje ste i otvorili svoju slastičarnicu. Možete li nam ukratko opisati kako je izgledao vaš put od pomorca do slastičarke?

Tako je, ja sam Kristina, a moje zvanje je pomorac.  Da, pomorac – završena srednja pomorska škola i skoro i viša pomorska, ali život odnosno ljubav me odvela na skroz drugu stranu pa ova viša pomorska nije završena. Ljubav me odvela u Blato (inače rođena Veloluška) i u Blatu živim već 15 godina. E sad, važna stvar je da sam iz Vele Luke jer ako ste imalo upoznati s ovim našim krajem onda znate da uz ljubav između Blata i Vele Luke oduvijek postoji i trunka rivalstva-malo se volimo, malo ne volimo-

I tako je ta Veloluška Kristina ljubav prema moru nekako sasvim slučajno zamijenila ljubavlju prema slasticama. Krenulo je to prije par godina, kad sam shvatila da mogu hobi pretvoriti u posao. Valjda se ta kreativnost oduvijek negdje krila u meni i odjednom je iskočila u prvi plan. Trnovit put sam prošla dok nisam ostvarila svoj cilj -svoju malu slastičarnicu koja je proizašla iz mnogo neprospavanih noći, mnogo radnih sati i puno odricanja.

Slastičarnica se zove Moja Nadalina – ime ne moram posebno objašnjavati jer sve je tu jasno. Znamo da Nadalina muti jaja, a još k tome je moja (smijeh).

Kakva ponuda prevladava u Vašoj slastičarnici i kako ste uopće došli na ideju izrade Blatske torte te koliko vam je vremena trebalo da je realizirate?

S obzirom na da smo mala sredina, veoma smo tradicionalni pa se tako i sve moje slastice rade po domaćoj recepturi i maksimalno izbjegavam bilo kakve instant namirnice. Sve torte koje su u ponudi u Mojoj Nadalini su moji osobni recepti, kombinirani tako da zadovolje i one najzahtjevnije jer uvijek vodim računa da okusi odgovaraju i najstarijima i najmlađima.

E tu i počinje priča o Blatskoj torti.

Znate i probali ste lumbliju, naš tradicionalni kolač veoma posebnog okusa. Ona me i potakla da pokušam nešto drugačije, a opet slično toj našoj čuvenoj lumbliji.

Dakle, ideja za Blatsku tortu je krenula prije godinu dana.

Htjela sam neki tradicionalni kolač koji bi okusom podsjećao na ovaj naš predivni otok i koji bi bio prepoznatljiv i isticao se od ostalih kolača i okusom i mirisom. I jednostavno mi je sinulo – najbolje da pokušam sa sastojcima lumblije jer kao što znate lumblija stvarno ima specifični i nesvakidašnji okus, a nadasve i miris (miris se najbolje osjeti dok se lumblije peku i svatko tko je probao peći lumbliju će znati o čemu govorim).

I tako sam ja u svoju malu knjižicu recepata napisala onako samo ideju što bi sve mogao taj kolač sadržavati.  I na tome je stalo. Obaveze koje dolaze uz vođenje vlastitog posla (u kojem sam i vlasnik i jedini zaposlenik) nekako su me okupirale i jednostavno sam na taj svoj recept zaboravila. I onda  sam prije mjesec dana dobila poziv da sudjelujem na 6. Danima blatske lumblije i predstavim svoje proizvode, naravno one tradicionalne, uz lumbliju. I kao grom iz vedra neba, iz nekog zabačenog dijela moje glave isplivala je ona moja ideja o kolaču koji bi podsjećao na lumbliju.

Bilježnica s receptima je izvađena iz ormara, nedovršeni recept je dopunjen  i odmah isproban. Znala sam da je uspješan još dok se biskvit pekao u pećnici jer miris koji se širio iz pećnice je bio onaj miris koji se osjeti dok se lumblije peku.

Vi ste iz Vele Luke, a tortu ste nazvali Blatska. Zašto ste svoju autorsku tortu odlučili posvetiti Blatu, a ne Veloj Luci?

Zašto Blatska torta? Pa vrlo je jednostavno – smišljena je u Blatu, namirnice u njoj su iz starog blatskog recepta za lumbliju, a ja se sad osjećam kao onaj mladi francuski vojnik pekar koji je prije mnogo godina ostavio na odlasku iz Blata mladoj Blajki kolač jer ja Luška darujem kolač – tortu Blatu i svom mužu Blaćaninu. Jer naravno, da taj moj  muž nije oženio mladu Lušku i doveo je u Blato, bio uz nju dok je gradila svoje malo „slatko carstvo“, Blato bi bilo zakinuto za ovu svoju novu slasticu – Blatsku tortu!

Kada je prvi put predstavljena ova torta i koji su Vaš planovi vezani za tortu? Kolike su šanse da s nama podijelite recept za nju?

Torta je predstavljena na 6. Danima Blatske lumblije u subotu 28. listopada,degustirana i odlično prihvaćena od lokalnih ljudi. Dapače, zasad primam samo komplimente za nju.

I sad idem dalje s tortom, želim je zaštititi kao svoj proizvod i zato nažalost recept još neće biti dostupan javnosti, ali već od sljedećeg tjedna Blatsku tortu moći ćete naručiti i probati samo u Mojoj Nadalini.

Fotografije: Kristina Sardelić

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.