• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Konzumacija sirovog kakaa dovodi do poboljšanja kongitivnih funkcija

Konzumacija sirovog kakaa dovodi do poboljšanja kongitivnih funkcija

Mirjana Bošković Smrekar 11 velj 2021 Novosti Leave a comment

O ovoj su namirnici provedena brojna istraživanja, a nedavno je provedeno još jedno kojim je dokazano poboljšanje kongitivnih i neuroplastičnih funkcija kod odraslih mladih osoba.

Provedeno je još jedno zdravstveno istraživanje koje ukazuje na prednosti konzumiranja kakaa, namirnice bogate polifenolima, prirodnim spojevima s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Prema sustavnom pregledu koji su proveli različiti istraživači María Ángeles Martín, Luis Goya i Sonia de Pascual-Teresa s ICTAN-CSIC-a u Španjolskoj čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Nutrients, dokazano je kako konzumacija sirovog kakaa, bilo povremena, bila kontinuirana može imati pozitivne učinke na kognitivne funkcije i neuroplastičnost kod mladih odraslih osoba.

Neka od istraživanja su već otkrila dobrobiti sirovog kakaa kod brojnih kroničnih bolesti, ali i pogodnost uključivanja u prehranu djece i adolescenata. Ovo je najnovije istraživanje dokazalo kako  on također pogoduje i koncentraciji i mentalnim sposobnostima kod ljudi prosječne dobi jednake ili manje od 25 godina.

Za ovo je istraživanje uzeto 11 studija u kojima je sudjelovalo 366 ljudi iz ove populacijske skupine čime je dokazano da nakon konzumacije flavonoida prisutnih u kakau dolazi do povećanja protoka krvi i cerebralne oksigenacije.

Izvor: So Good Magazine

Fotografija: Pexels

istraživanje kakao konzumiranje kakaa slatke vijesti studije 2021-02-11
Tags istraživanje kakao konzumiranje kakaa slatke vijesti studije

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Obavezno štivo za sve koji žele otvoriti svoj slatki kutak: vodič za otvaranje slatkih obrta

Sljedeći članak :

Okusi koji se pamte kao idealan dar za Valentinovo: TAMAN chocolates predstavio drugu seriju bean-to-bar čokolada

Povezani članci

Povratak Oreo Cotton Candy keksića: evo kad se vraćaju na police trgovina

Povratak Oreo Cotton Candy keksića: evo kad se vraćaju na police trgovina

Mirjana Bošković Smrekar 03 lip 2023
Ovaj vikend se družimo na Festivalu igračaka

Ovaj vikend se družimo na Festivalu igračaka

Kate Bošković 03 lip 2023
„Zlatne trešnje“: cijena za kilogram sežu do neba

„Zlatne trešnje“: cijena za kilogram sežu do neba

Mirjana Bošković Smrekar 31 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!