Okusi koji se pamte kao idealan dar za Valentinovo: TAMAN chocolates predstavio drugu seriju bean-to-bar čokolada

Ljubitelji fine i kvalitetne čokolade od danas mogu kupiti čokolade iz druge limitirane serije koje je na tržište izbacio tim TAMAN chocolatesa.

Polovicom studenog 2020. TAMAN artisan chocolates, tim hrvatskih čokolatijera, čiji je rad nagrađen brojnim međunarodnim priznanjima i nagradama, na tržište su lansirali prvu seriju limitiranih bean-to-bar čokolada kontroliranog podrijetla koje smo imali priliku degustirati na inovativan način – putem Zoom degustacije.

S obzirom na situaciju s pandemijom korona virusa te ograničenja koja su još uvijek na snazi, i druga je degustacija održana na isti način, 10. veljače ove godine.

Kao i na prethodnoj degustaciji, i ovog smo puta iskušali tri različite čokolade. U ovoj su seriji čokolade napravljene od kakaovca s tri različita područja, točnije s tri različita kontinenta i to:  Madagascar Antsamala – Sambirano 73% iz Afrike, Philippines Mana – Davao 74% iz Azije te Colombia Sierra Nevada 75% iz Južne Amerike.

Okusi čokolada su raznoliki i intenzivni, a osim razlike u aromama koje opuštaju i osjećaju koji se stvara dok ih se jede, razlikuju se i po intenzitetu i duljini aftertastea koji ostaje u ustima nakon konzumiranja svake od čokolada.

Ovom serijom Sanja Vladović i Stiv Kahlina, dvojac koji stoji iza ovih čokolada, željeli su pokazati kako se različitim načinom prženja kakaovca te različitom dužinom končiranja i načinom obrade od kakaovca vrlo sličnih karakteristika mogu dobiti sasvim drugačije čokolade.

„U ovoj seriji smo odabrali kakaovce s geografski izrazito udaljenih lokaliteta, s različitih kontinenata, ali koji su po svojim organoleptičkim svojstvima poprilično slični, da bi zatim, kroz različite pristupe obrade, pokušali naglasiti upravo ono što ih razlikuje, izvući jedinstveni karakter svakog od njih.“ – objašnjava Stiv Kahlina.

Pakiranje ove serije čokolada isto je za sve tri serije: triplex pakiranje sa zip zatvaračem koji čuva aromu čokolade te sprječava ulazak drugih mirisa ili vlage u pakiranje. Naziv čokolade, kao i glavne karakteristike, numeracija te rok trajanja navedeni su na naljepnici na pakiranju.

Osim što nude fine i kvalitetne čokolade, TAMAN artisan chocolates nastoje publici približiti speciality čokolade kontroliranog podrijetla pa uz proizvode nude i edukativnu podršku.

„Smatramo da je edukacija jako važna pa planiramo održati besplatnu virtualnu vođenu degustaciju za sve zainteresirane.“ – poručuje Sanja Vladović, suosnivačica Taman artisan chocolates, inače certificirana kušačica čokolade. Druga serija bean-to-bar čokolada od danas je dostupna na tržištu u ograničenim količinama, po 115 komada od svake vrste, a kupiti se može u Muzeju čokolade te u trgovinama Gastro Branimir i Mrkvica.  Osim na navedenim lokacijama, čokolade možete kupiti i putem direktne narudžbe na stranicama TAMAN chocolates.

Fotografije: TAMAN chocolates

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.