• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Kolač sa želeom od jagoda

Kolač sa želeom od jagoda

Slatkopedija 22 svi 2019 Recept dana Leave a comment

Naša suradnica Alica Bjeli Duduković poslala nam je recept za kolač za čiju izradu, kako ona kaže, prvenstveno treba strpljenja, ali ako su u kolaču jagode, mi možemo biti strpljivi.

Sastojci
Biskvit
  • 5 bjelanjaka
  • 115 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 100 g maka
Žele od jagoda
  • 300 g očišćenih jagoda
  • 150 ml sirupa od jagode (ja imam domaći s mentom pa sam njega koristila)
  • 300 ml vode
  • 1 vrećica želatine u prahu
Krema
  • 5 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 250 ml zaslađenog vrhnja za šlag
I još
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • jagode
  • listići mente
Priprema
Biskvit

Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke spremiti za kremu, a bjelanjke čvrsto istući sa šećerom. Prosijati brašno s praškom za pecivo pa lagano umutiti u smjesu. Dodati 100 g maka i špatulom umiješati u smjesu. Smjesu izliti u lim za pečenje veličine 30 x 20 cm, poravnati špatulom ili prstima te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta. Provjeriti čačkalicom.

Žele od jagoda

Oprati i očistiti jagode, tako da imate punih 300 g. Narezati ih na kockice i posuti po biskvitu (ne mora biti potpuno hladan). Sirup od jagoda razrijediti vodom. Pripremiti želatinu prema uputama na vrećici, pomiješati s razrijeđenim sirupom i čekati da krene želirati. Meni je trebalo oko sat i pol u hladnjaku da smjesa postane gusta da je biskvit ne upije, ali ne do kraja želirana, da je mogu preliti preko jagoda.

Nakon toga ostaviti u hladnjaku još oko sat prije nego počnete kuhati kremu.

Krema

Žumanjke i šećer pjenjačom miješati i kuhati na pari 10-15 minuta, dok smjesa ne postane pjenasta, jednolična i gusta.

Ostaviti da se skroz ohladi – još će se stisnuti.

Umutiti 250 ml vrhnja za šlag i onda mikserom spojiti s kremom od žumanjaka. Premazati kremu preko želea od jagoda i pustiti u hladnjaku da se ohladi jedno 30 minuta.

Nakon toga umutiti 250 ml vrhnja za šlag pa premazati preko kreme.

Ostaviti da se sve sjedini preko noći.

Prije posluživanja narezati jagodice na pola, dodati listiće mente i ukrasiti kolač.

Fotografije: Alica Bjeli Duduković

alica bjeli duduković jagode kolač recept dana slatki recept žele od jagoda 2019-05-22
Tags alica bjeli duduković jagode kolač recept dana slatki recept žele od jagoda

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Sirova torta s malinama

Sljedeći članak :

Palačinke, vafli i dobro djelo za oproštaj od srednje škole

Povezani članci

Donosimo vam dašak jeseni: pripremite tart s ružicama od jabuka

Donosimo vam dašak jeseni: pripremite tart s ružicama od jabuka

Slatkopedija 29 ruj 2023
Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!