• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Slatkopedija 25 svi 2023 Recepti Komentari isključeni za Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Jagode su preuzele društvene mreže, a fotografije slastica pripremljene upravo s jagodama iskaču na sve strane – ne čudi stoga da ni mi nismo mogli odoljeti pa vam danas donosimo recept za kolač od jagoda i limuna koji je s nama podijelila Lidija Osmak s bloga Gurmanka.

Sastojci
Džem od jagoda
  • 450 g jagoda
  • 70 g šećera
  • 3 žlice limunovog soka
Biskvit
  • 8 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 žlica arome vanilije
  • 125 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • naribana korica limuna
Krema
  • 500 g mascarponea
  • 90 g šećera u prahu
  • 1 žlica arome vanilije
  • naribana korica jednog limuna
  • 400 ml slatkog vrhnja
I još (za dekoraciju)
  • šlag
  • svježe jagode
  • šećer u prahu
Priprema
Džem od jagoda

Bilo bi dobro ako ga možete napraviti dan ranije da se ohladi i dobro stisne.

Jagode, šećer i sok od limuna stavite kuhati nekih 20 minuta dok voće ne omekša, usitnite ga štapnim mikserom i ostavite da se ohladi i stisne.

Biskvit

Dva lima od pećnice obložite papirom za pečenje i malo ga premažite uljem da kasnije možete lakše odvojiti biskvit od papira.

Pećnicu ugrijte na 190°C.

Odvojite bjelanjke i dobro ih izradite mikserom te pri kraju dodajte 50 g šećera i miksajte dok ne dobijete snijeg čvrstih vrhova.

Žumanjcima dodajte preostalih 150 g šećera i miksajte ih desetak minuta dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta.

Na kraju dodajte ostale sastojke za biskvit i još sve skupa lagano miksajte.

Bjelanjke umiješajte ručno i lagano na kraju te pažljivo smjesu podijelite ravnomjerno u dva lima za pečenje koje ste prethodno pripremili.

Biskvite pecite oko 10 minuta ovisno o jačini vaše pećnice. Zatim ih odvojite od papira za pečenje, posipajte šećerom u prahu da se ne zalijepe za podlogu i preokrenite te ostavite da se dobro ohlade.

Krema

Mikserom izradite mascarpone, šećer, limun i vaniliju te u smjesu ulijte tekuće slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete kremu čvrstih vrhova.

Slaganje

Oba biskvita prerežite na pola po kratkoj strani tako da dobijete 4 komada veličine cca. 20 x 30 cm.

Na ukrasni pladanj stavite jedan biskvit te ga premažite ⅓ džema od jagoda pa na njega nanesite ⅓ kreme. Naizmjence slažite kolač i završite ga korom biskvita.

Kolač ostavite da se dobro ohladi, narežite po želji i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i mirisnim jagodama.

Fotografija: Gurmanka

2023-05-25

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Sljedeći članak :

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Povezani članci

Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Slatkopedija 02 lip 2023
Nesvakidašnji kolač s jagodama koji morate isprobati: recept donosi Natalija Milodanović

Nesvakidašnji kolač s jagodama koji morate isprobati: recept donosi Natalija Milodanović

Slatkopedija 31 svi 2023
Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatkopedija 29 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!