S bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić ovaj put nam stiže recept za savršene keksiće koji će vam odlično doći kao svakodnevna slastica, ali i za one posebnije, blagdanske dane.
Sastojci
(za ca. 35 komada)
Karamel krema
- 150 g šećera
- 2 velike žlice vode
- 300 g slatkog vrhnja
- 60 g maslaca
Ganache krema
- 150 g tamne čokolade
- 150 g slatkog vrhnja
- 1 velika žlica likera od naranče
Keksi
- 400 g glatkog brašna
- 150 g šećera u prahu
- 270 g hladnog maslaca
- 30 g kakao praha
- 1 žumanjak
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- naribana korica jedne bio naranče
Priprema
Karamel krema
Šećer i vodu u jednoj posudici ili tavi karamelizirati. Dodati slatko vrhnje i maslac te sve zajedno, na laganoj vatri, miješajući ukuhavati oko 20 minuta. Izliti u drugu zdjelicu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ganache krema
Čokoladu natrgati na manje komade. Slatko vrhnje prokuhati, preliti preko čokolade, dodati liker od naranče i sve dobro sjediniti dok se ne dobije glatka masa. Ostaviti da se ohladi.
Keksi
Brašno i šećer u prahu prosijati, dodati ostale sastojke (maslac narezati na listiće) te umijesiti glatko tijesto. Umotati u samoprijanjajuću foliju i ostaviti ca. 30 minuta u hladnjaku da miruje.
Tijesto razvaljati na ca. 4 mm debljine i čašom ili okruglim kalupom ᴓ 5cm izrezati oko 70 krugova. Pritom ostatke tijesta ponovo umijesiti i iskoristiti za kekse.
Pećnicu zagrijati na 190°C. Limove za pečenje obložiti papirom za pečenje i poredati keksiće. Peći ca. 10 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade.
Slaganje
Polovicu keksa puniti karamel kremom, a drugu polovicu ganache kremom. Kekse puniti tako da na jedan keks nanesete punjenje te poklopite drugim keksom.
Fotografija: Feeding Art