Već smo vam otkrili da je Karlovac nezaobilazna jesenska destinacija za sve ljubitelje slastica, a sad vam donosimo i recept za jednu tradicionalnu slasticu, ovaj put pripremljenu s kestenom – vodenjake.
Kesteni su simbol jeseni koji donose radost i malima i velikima – bilo da ih volite brati, jesti pečene ili pak s njima pripremati slastice, u danima listopada i studenog imate ćete prilike za sve.
I dok neki uživaju u berbi, nekima je pak draže skupljanje divljih kestena po parkovima gradova. Karlovački parkovi nude vam baš to – prošećite parkovima grada kroz koji teku čak četiri rijeke – Kupa, Korana, Dobra i Mrežnica, zabavite se s djecom skupljajući kestene, udahnite svježi zrak, navratite do karlovačkih ugostiteljskih objekata isprobati posebnu ponudu jela i slastica s kestenima, a ako želite nastaviti uživati u jesenskim radostima i kod kuće – pripremite vodenjake. No, pobrinite se da u pripremu budu uključeni i vaši najbliži – jer kestene treba skuhati i očistiti, a to je ipak puno lakše u društvu.

Tijesto za vodenjake se potapa u vodu
Ono po čemu je ova slastica posebna jest da se njeno tijesto, nakon što se umijesi, umota u kuhinjsku krpu i potopi u zdjelu s hladnom vodom. Otuda i naziv – vodenjaci. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlovca i gastro blogerom Hrvojem Stojanovom s bloga Opet gladni danas vam donosimo tradicionalne vodenjake s dodirom modernog – nadjevom od kestena i čokolade.
Tijesto za vodenjake posebno je po tomu što se nakon što se umijesi, umota u kuhinjsku krpu i potopi u zdjelu s hladnom vodom – tako je ova slastica i dobila ime.
Isprobajte ovaj recept i javite nam kako vam se svidio.
Vodenjaci
Sastojci
Tijesto
- 500 glatkog brašna
- ½ žličice soli
- 20 g svježeg kvasca
- 240 ml mlijeka
- 190 g svinjske masti (ili 240 g maslaca)
Punjenje
- 400 g kuhanih kestena
- 200 g tamne otopljene čokolade
- 2 žlice meda (ja koristim bagremov)
- 1 ½ žličica kakaa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 5 žlica mlijeka

Priprema
Tijesto
U zdjelu stavite prosijano brašno i sol te izmiješajte. U šalici aktivirajte svježi kvasac (malo mlake vode, mrvljeni kvasac, žličica brašna i žličica šećera. Promiješajte i pustite 10 minuta).
U brašno dodajte mast te rukama sve dobro sjedinite. Postepeno dodajte mlijeko te oblikujte kuglu tijesta.
Tijesto omotajte u kuhinjsku krpu, na vrhu zavežite i potopite u zdjelu s hladnom vodom. Tijesto neka stoji u vodi barem 1 h.
Punjenje
Dok je tijesto u vodi, pripremite punjenje od kestena za vodenjake. U blender staviti sve sastojke i miksajte. Smjesa mora biti gušća, nikako tekuća. Ako je potrebno, slobodno dodajte još tekućine dok miksate, kako biste dobili savršenu konzistenciju nadjeva.
Slaganje
Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela, bit će lakše valjati. Pobrašnite radnu površinu, tijesto izvaljajte na debljinu od cca pola cm, a ako ćete raditi oblike kao i ja izrežite kvadrate veličine cca 10 x 10 cm. Na sredinu stavite punjenje i napravite željeni oblik. Možete raditi i oblik kiflica.
Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici dvadesetak minuta. Vodenjake posipajte šećerom u prahu.
U suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlovca
Fotografije: Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvoje Stojanov