• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Naše slastice»Okusima putujemo u Karlovac: donosimo vam recept za vodenjake s kestenom

Okusima putujemo u Karlovac: donosimo vam recept za vodenjake s kestenom

Slatkopedija 01 stu 2021 Naše slastice Komentari isključeni za Okusima putujemo u Karlovac: donosimo vam recept za vodenjake s kestenom

Već smo vam otkrili da je Karlovac nezaobilazna jesenska destinacija za sve ljubitelje slastica, a sad vam donosimo i recept za jednu tradicionalnu slasticu, ovaj put pripremljenu s kestenom – vodenjake.

Kesteni su simbol jeseni koji donose radost i malima i velikima – bilo da ih volite brati, jesti pečene ili pak s njima pripremati slastice, u danima listopada i studenog imate ćete prilike za sve.

I dok neki uživaju u berbi, nekima je pak draže skupljanje divljih kestena po parkovima gradova. Karlovački parkovi nude vam baš to – prošećite parkovima grada kroz koji teku čak četiri rijeke – Kupa, Korana, Dobra i Mrežnica, zabavite se s djecom skupljajući kestene, udahnite svježi zrak, navratite do karlovačkih ugostiteljskih objekata isprobati posebnu ponudu jela i slastica s kestenima, a ako želite nastaviti uživati u jesenskim radostima i kod kuće – pripremite vodenjake. No, pobrinite se da u pripremu budu uključeni i vaši najbliži – jer kestene treba skuhati i očistiti, a to je ipak puno lakše u društvu.

Tijesto za vodenjake se potapa u vodu

Ono po čemu je ova slastica posebna jest da se njeno tijesto, nakon što se umijesi, umota u kuhinjsku krpu i potopi u zdjelu s hladnom vodom. Otuda i naziv – vodenjaci. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlovca i gastro blogerom Hrvojem Stojanovom s bloga Opet gladni danas vam donosimo tradicionalne vodenjake s dodirom modernog – nadjevom od kestena i čokolade.

Tijesto za vodenjake posebno je po tomu što se nakon što se umijesi, umota u kuhinjsku krpu i potopi u zdjelu s hladnom vodom – tako je ova slastica i dobila ime.

Isprobajte ovaj recept i javite nam kako vam se svidio.

Vodenjaci
Sastojci
Tijesto
  • 500 glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 20 g svježeg kvasca
  • 240 ml mlijeka
  • 190 g svinjske masti (ili 240 g maslaca)
Punjenje
  • 400 g kuhanih kestena
  • 200 g tamne otopljene čokolade
  • 2 žlice meda (ja koristim bagremov)
  • 1 ½ žličica kakaa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 5 žlica mlijeka
Priprema
Tijesto

U zdjelu stavite prosijano brašno i sol te izmiješajte. U šalici aktivirajte svježi kvasac (malo mlake vode, mrvljeni kvasac, žličica brašna i žličica šećera. Promiješajte i pustite 10 minuta).

U brašno dodajte mast te rukama sve dobro sjedinite. Postepeno dodajte mlijeko te oblikujte kuglu tijesta.

Tijesto omotajte u kuhinjsku krpu, na vrhu zavežite i potopite u zdjelu s hladnom vodom. Tijesto neka stoji u vodi barem 1 h.

Punjenje

Dok je tijesto u vodi, pripremite punjenje od kestena za vodenjake. U blender staviti sve sastojke i miksajte. Smjesa mora biti gušća, nikako tekuća. Ako je potrebno, slobodno dodajte još tekućine dok miksate, kako biste dobili savršenu konzistenciju nadjeva.

Slaganje

Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela, bit će lakše valjati. Pobrašnite radnu površinu, tijesto izvaljajte na debljinu od cca pola cm, a ako ćete raditi oblike kao i ja izrežite kvadrate veličine cca 10 x 10 cm. Na sredinu stavite punjenje i napravite željeni oblik. Možete raditi i oblik kiflica.

Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici dvadesetak minuta. Vodenjake posipajte šećerom u prahu.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlovca

Fotografije: Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvoje Stojanov

karlovac kesten naše slastice slastice s kestenom slatka baština turistička zajednica grada karlovca vodenjaci 2021-11-01
Tags karlovac kesten naše slastice slastice s kestenom slatka baština turistička zajednica grada karlovca vodenjaci

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Kad se vodnjansko maslinovo ulje nađe u slasticama: evo recepta za muffine koji su gotovi u 20 minuta

Sljedeći članak :

Za one koji već kreću s pripremama za Božić: ovaj recept ne smijete preskočiti

Povezani članci

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Mirjana Bošković Smrekar 08 ožu 2023
Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Mirjana Bošković Smrekar 08 ruj 2022
Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Slatkopedija 06 stu 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!