• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Kaiserschmarrn (carski drobljenac)

Kaiserschmarrn (carski drobljenac)

Slatkopedija 25 kol 2017 Recept dana Leave a comment

Prije mjesec dana na našem smo portalu objavili priču o Kaiserschmarrnu, a danas vam donosimo recept za ovu tradicionalnu austrijsku slasticu u izvedbi Tihane Lohinski s bloga Strawberry soup.

Sastojci
(za 2 porcije)
  • 2 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjaka)
  • 250 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 1 žličica (ne jušna već ona manja, za kavu/čaj) šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 2 male ili 1 velika žlica ruma
  • 175 grama brašna
  • mineralna voda (količina po potrebi)
  • šećer u prahu (za posipanje)
  • oko 25 g maslaca (za pečenje)
Priprema

U dvije plastične posude odvojite žumanjke od bjelanjaka.

U posudu sa žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, rum i mlijeko. Pomiješajte sve sastojke pjenjačom pa dodajte  brašno. Opet sjedinite, pazite da nema grudica. Dodajte još malo mineralne vode radi rahlosti, kao za palačinke, ali ne previše. Smjesa ne treba biti prerijetka!

U drugoj posudi napravite čvrst snijeg od bjelanjaka. Dodajte ga u smjesu sa žumanjcima i dobro promiješajte. Ne treba miksati mikserom. Smjesa za Kaiserschmarrn treba biti nešto gušća od one za palačinke.

Na tavi (ne onoj za palačinke, uzmite neku ipak malo dublju tavu!) otopite maslac. Ulijte pola smjese u tavu i ispecite s donje strane. Kad je pečeno s te strane, smjesu drvenom kuhačom podijelite na dva dijela, a zatim te dijelove razrežite na još pola i preokrenite. Izgledat će malo neuredno, ali nema veze! Kad se i donja strana ispeče, kuhačom izdrobite sve na manje komadiće i još ih malo popecite. Najbolje je peći na srednje jakoj vatri da ne izgori.

Pospite šećerom u prahu, poslužite toplo uz kompot ili džem od šljiva, a može i od marelica, jabuka ili nečeg drugog.

Napomena

U nekim receptima se Kaiserschmarrn radi uz dodatak grožđica natopljenih u rumu. Ja grožđice ne volim pa ih nisam ubacila u svoj recept, ali rum zato jako volim u slasticama pa sam žlicu ruma stavila u smjesu. Ako ga vi ne volite, slobodno preskočite, bit će odlično i bez njega!

Fotografije: Strawberry soup

[print_link]

Austrija blog carski drobljenac drobljenac Kaiserschmarrn recept dana slatki recept strawberry soup svjetske slastice tihana lohinski 2017-08-25
Tags Austrija blog carski drobljenac drobljenac Kaiserschmarrn recept dana slatki recept strawberry soup svjetske slastice tihana lohinski

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Zdrava mlijeka – alternativa životinjskom mlijeku

Sljedeći članak :

Dvadeset humanitarnih godina moslovačkog festivala slastica

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!