• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Jednostavna torta od vanilije i čokolade

Jednostavna torta od vanilije i čokolade

Slatkopedija 01 ožu 2019 Recept dana Leave a comment

Već drugi mjesec za redom počinjemo receptom naše suradnice Ane Prše koja nam je za današnji petak, prvi u mjesecu, pripremila jednostavnu tortu od vanilije i čokolade.

Sastojci
Biskvit
  • 6 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 6 žumanjaka
  • 180 g šećera
  • 1 dcl ulja
  • 1dcl mlijeka
  • 1 žlica kakaa
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
Kora s lješnjacima
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 75 g šećera
  • 50 g mljevenih tostiranih lješnjaka
Krema od vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 4 žlice šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica arome vanilije
  • 100 g mascarpone sira
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
Krema od čokolade
  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 4 žlice šećera
  • 1 žumanjak
  • 50 g tamne čokolade
  • 100 g mascarpone sira
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica šećera u prahu
Priprema
Biskvit

Bjelanjke s prstohvatom soli istući u snijeg postepeno dodajući šećer. Zatim umiksati jedan po jedan žumanjak. Mlijeko i ulje zagrijati te u tomu otopiti kakao pa uliti u smjesu jaja. Promiješati. Brašno s praškom za pecivo prosijati te ručno umiješati u u smjesu.

Od smjese ispeći 4 kore. Ja pečem dvije kore u kalupu promjera 24 cm pa ih onda prerežem.

Peći u namašćenom i pobrašnjenom kalupu (ili na papiru za pečenje) na 170°C cca 20 minuta.

Kora s lješnjacima

Bjelanjke istući s prstohvatom soli u čvrsti snijeg postepeno dodajući šećer.

Tostirane i mljevene lješnjake umiješati u bjelanjke. Staviti peći u kalup obložen papirom za pečenje na 170°C na oko 20 minuta.

Krema od vanilije

U 200 ml mlijeka razmutiti prašak za puding i žumanjke.

Ostatak mlijeka staviti zakuhati sa šećerom. Kada zakipi, maknuti s vatre, umiješati razmućeni puding, dobro promiješati te vratiti na vatru i kuhati dok ne zakipi. Smanjiti vatru i kuhati još minutu. Kada je kuhano, prebaciti kremu u zdjelu, prekriti folijom i pustiti da se ohladi.

Za to vrijeme izmiksati maslac sa šećerom u prahu i vanilijom.

Kad se krema ohladi, dodati mascarpone i maslac te sve zajedno dobro izmiksati.

Krema od čokolade

U 200 ml mlijeka razmutiti prašak za puding i žumanjak.

Ostatak mlijeka staviti zakuhati sa šećerom. Kada zakipi, maknuti s vatre, umiješati razmućeni puding, dobro promiješati te vratiti na vatru i kuhati dok ne zakipi. Smanjiti vatru i kuhati još minutu, maknuti s vatre te umiješati čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi. Prebaciti kremu u zdjelu, prekriti folijom i pustiti da se ohladi.

Za to vrijeme izmiksati maslac sa šećerom u prahu.

Kad se krema ohladi, dodti mascarpone i maslac te sve zajedno dobro izmiksati.

Slaganje torte

Tortu možete složiti kako vam sviđa, red biskvita, jedne kreme, druge kreme, lješnjak kore, dok imate sastojaka.

Ja sam tortu filala u kalupu. Prvo biskvit, pa pola kreme od vanilije, biskvit, pa krema od čokolade, kora od lješnjaka, krema od čokolade, biskvit, krema od vanilije i na kraju biskvit.

Napomena

Od svake vrste kreme ostavila sam si dvije dobre žlice s kojom sam premazala tortu.

Tortu ukrasite po želji.

Fotografije: Ana Prša

ana prša krema recept dana vanilija 2019-03-01
Tags ana prša krema recept dana vanilija

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Slastice koje su obilježile veljaču na Slatkopediji

Sljedeći članak :

Posao iz snova: proizvođač Milke i Oreo keksa traži kušače svojih čokolada

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!