Gorko-slatkasti grejp odličan je dodatak slasticama

Iako ima brojne zdravstvene benefite, u kombinaciji s određenim lijekovima može biti poguban za zdravlje, a zbog  svog zanimljivog okusa u slastičarstvu je našao brojne primjene.

Grejp, koji se naziva još i grejpfrut, spada u tropske biljke iz roda agruma. Naziv proizlazi iz toga što raste u grozdovima, slično kao grožđe. Otkriven je na Barbadosu u XVIII. stoljeću, a karakterizira ga gorak okus sa slatkastim notama.

Njegovi plodovi rastu na zimzelenom drvetu, a veličina im je otprilike 15 centimetara u promjeru. Grejp je nastao je prirodnim križanjem naranče i pomela, a boja mu varira te može biti žuta, narančasta ili crvena.

Najveći svjetski proizvođači grejpa su SAD, Kina te Južnoafrička Republika.

Obiluje bioflavonoidima te vitaminom C, ali i folnom kiselinom. Iako ima brojne benefite za zdravlje, ipak treba biti oprezan prilikom konzumacije grejpa s određenim lijekovima, jer on pojačava svojstva lijekova što može dovest do predoziranja lijekom  i ugrožavanja zdravlja.

Grejp se u slastičarstvu koristi za izradu različitih biskvita, rolada, kuglofa, tartova, krema,glazura, ali i napitaka i čajeva.

Fotografije: Pexels

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.