• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Galette s borovnicama i limunom

Galette s borovnicama i limunom

Slatkopedija 07 srp 2017 Recept dana Leave a comment

Matejka Buča s bloga Like Chocolate, s nama je podijelila recept za Galettu s borovnicama i limunom koja, kako kaže, ne zahtijeva veliku slastičarsku vještinu, a idealna je za nadolazeće ljetne dane.

Sastojci
(za kolač promjera 22  do 24 cm)
Tijesto
  • 100 g oštrog brašna
  • 100 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 30 g šećera
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
Nadjev
  • 350 g borovnica
  • korica 1 limuna
  • 30 g šećera
  • sjemenke 1 mahune vanilije
  • + 1 jaje za premazivanje

Priprema

Od brašna, šećera, soli i maslaca stvoriti mrvičastu smjesu (rukama ili u sjeckalici ili u kuhinjskom robotu). Sastojke se može trljati među dlanovima da se sjedine, ali je lakše sve ubaciti pa neka stroj radi za vas. Dodati jaje pa vrlo kratko umijesiti tijesto (što kraće jer se topi u rukama).

Tijesto hladiti trideset minuta u hladnjaku ili petnaest minuta u zamrzivaču.

Za to vrijeme pomiješati sve sastojke za nadjev.

Pećnicu zagrijati na 180°C, a veliki pleh obložiti papirom za pečenje.

Tijesto razvaljati na krug debljine 2-3 mm pa ga pažljivo prebaciti u pleh. Najlakše je tako da ga se namota na valjak pa odmota u plehu. Ako malo popuca tijesto  se može „pokrpati“ prstima.

Borovnice složiti na sredinu tako da ostane oko 3 cm ruba tijesta prazno. Rub premazati umućenim jajetom pa preklopiti rub sa svih strana preko borovnica. I izvana rub premazati umućenim jajetom.

Peći oko 30 minuta, odnosno dok borovnice ne puste sok, a tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.

Po želji posuti šećerom u prahu i ukrasiti listićima mente. Poslužiti toplo ili hladno (hladna je finija). Dobar tek!

Fotografija i video: Like Chocolate

[print_link]

blog borovnica galette like chocolate limun ljetni recept ljeto matejka buča sezonski recepti 2017-07-07
Tags blog borovnica galette like chocolate limun ljetni recept ljeto matejka buča sezonski recepti

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Tim Pro 28: “Nedostatak financijskih sredstava najveća je prepreka našem daljnjem uspjehu”

Sljedeći članak :

Svjetski dan čokolade – najslađi dan u godini

Povezani članci

Donosimo vam dašak jeseni: pripremite tart s ružicama od jabuka

Donosimo vam dašak jeseni: pripremite tart s ružicama od jabuka

Slatkopedija 29 ruj 2023
Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!