Sanja Mijac: „Kod slastica je uvijek dobro pratiti recept jer nekad grami mogu presuditi“

Sanja Mijac s bloga Domaćica u razgovoru nam je otkrila koliko vremena posvećuje svom blogu, koliko često izrađuje slastice te kada je izradila svoju prvu slasticu.

U blogerski svijet, Sanja je ušla sasvim slučajno, prije četiri godine, na prijedlog prijateljice. Budući da ima malo dijete, ne stigne prečesto izrađivati slastice, ali se za svaki bebin navršeni mjesec zaslade nekom slasticom. Njezina tajna uspjeha dobrih slastica je praćenje recepta te upornost.

Kako ste i kada ušli u blogerski svijet?

Sasvim slučajno prije četiri godine nakon što sam fotografije jela prvenstveno dijelila na svom privatnom Facebook profilu gdje su me moji prijatelji često pitali za recept. Jedna prijateljica mi je rekla da trebam napraviti blog gdje ću pisati i recepte jer će tako njima biti lakše sve pratiti i neće me stalno morati „žicati“ kako sam što napravila.

Tiramisu s malinama
Kako ste odabrali ime za svoj blog?

Znala sam da želim da ime bude na hrvatskom jeziku te da bude pamtljivo i kratko i tako sam došla do Domaćice. Taman sam u to vrijeme i bila domaćica, u pravom smislu te riječi.

S obzirom na to da imate malo dijete, koliko vremena stignete posvetiti blogu?

Manje nego prije, ali se trudim da čitatelji to puno ne osjete.

Na Vašem blogu piše da dugo niste ništa znali skuhati niti pripremati slastice. Što Vas je uopće potaknulo da se počnete baviti time?

Moje godine. Skužila sam da sam dobro zakoračila u dvadesete, a da ne znam ispeći kruh, zamutiti biskvit niti skuhati mahune. Tako sam krenula učiti malo po malo.

Zdravi sladoled
Također, pročitala sam da ste najviše savjeta dobili od mame i svekrve. Možete li istaknuti dva najkorisnija savjeta koje su Vam one dale?

To se većinom odnosi na vrlo jednostavne radnje koje ja nisam znala kako se rade poput toga kako pjenasto istući jaja, kako nešto otopiti na pari i sl.

Koliko često izrađujete slastice?

Danas s bebom rjeđe nego što bih htjela, ali najmanje jednom mjesečno, za njegov mjesecdan. U međuvremenu se sladimo razno raznim palačinkama, klasičnima, zdravima, zobenima, onima od bundeve ili banane.

Imate li neki omiljeni sastojak s kojim najčešće izrađujete slastice?

U zadnje vrijeme su to orašasti plodovi.

Domaća granola musli
Možete li se prisjetiti kada ste prvi put izradili neku slasticu? Je li ona bila uspješna?

Bilo je to prije otprilike 10 godina, radilo se o kupovnom biskvitu, pudingu i voću, bila je fina i pojela se. To je bilo vrijeme kada sam mislila da je jako teško ispeći biskvit doma.

Hoćete li i Vašeg sina uključiti u izradu slastica kad malo poraste?

Vjerujem da hoću, ako ne slastica tada sigurno u miješenje nekih tijesta.

Na blogu imate i kategoriju tips&tricks. Kako ste se dosjetili staviti ju na blog? Jesu li svi ti trikovi rezultat Vašeg osobnog iskustva ili ste ih pronalazili i na drugim mjestima?

Većinom su rezultat osobnog iskustva. Znam koliko su neki trikovi meni pomogli pa ih nisam htjela zadržati samo za sebe, tako da mi je ta rubrika bila logičan slijed kako dodatno širiti neko znanje ili iskustvo.

Najbolje američke palačinke
Jeste li ljubitelj klasičnih, „nezdravih“ slastica ili ste pobornik zdravih slastica?

Umjereno i jedno i drugo, zavisi kako sam raspoložena.

Imate li za naše čitatelje neki koristan savjet pri izradi slastica? Koja je tajna uspjeha Vaših slastica?

Kod slastica je uvijek dobro pratiti recept budući da nekad grami mogu presuditi da nešto ne uspije, ali i iskustvo igra veliku ulogu. Što više pečemo, sve će nam bolje ići, samo se ne treba opterećivati ako nekad nešto i ne uspije, svima nam se desi.

Fotografije: Domaćica

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.