• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Dvostruko čokoladni tart

Dvostruko čokoladni tart

Slatkopedija 30 ožu 2020 Recept dana Leave a comment

Nastavlja se naš izazov #cokoladomprotivkorone – splitska slastičarka i autorica bloga Torta, pinjur, pjat, Julija Beroš tom prilikom s nama dijeli recept za dvostruko čokoladni tart.

Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Tijesto
  • 200 g glatkog brašna
  • 20 g gorkog kakaa
  • 85 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • po potrebi 1 žlica brašna – ako je jaje malo veće i za razvaljati tijesto
Krema
  • 100 g mlijeka
  • 30 g kristal šećera
  • 140 g tamne čokolade (min 55% kakaa)
  • 3 žumanjka
Čokoladni mousse
  • 150 g čokolade
  • 100 g meda
  • 3 bjelanjka
I još
  • kakao ili čokolada u prahu (za dekoraciju)
Priprema
Tijesto

Prosijte brašno, kakao i šećer u prahu, dodajte im sol i na listiće narezan maslac. Vrhovima prstiju umiješajte maslac u brašno, što brže da se maslac ne rastopi. Kad dobijete mrvice, dodajte jaje i umijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da se ohladi.

Pobrašnite radnu površinu i na njoj razvaljajte ohlađeno tijesto u disk veći od promjera kalupa u kojem ćete ga peći. Pomoću valjka za tijesto, prenesite tijesto u kalup, pritisnite uz bočne rubove, izravnajte kutove i odrežite višak tijesta. Kalup s tijestom stavite opet u hladnjak. Tijesto će se manje skupljati ako je prije pečenja dobro ohlađeno.

Ovo tijesto ima dvije faze pečenja- pečenje „na slijepo“ i pečenje s kremom. Pečenje na slijepo znači da na sirovo tijesto, a preko vrećice za pečenje ili aluminijske folije ili papira za pečenje,  stavimo uteg – da tijesto ne naraste, da se ne iskrivi, povuče ili preklopi. Uteg može biti suhi grah, leća, sitni kamenčići ili sl.

Tijesto pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici, cca 15 minuta na 190°C. Povirite tijesto u svojoj pećnici, možda će vama trebati koja minuta kraće ili duže- ovisi o pećnici i o kalupu u kojem pečete.

Kad je tijesto na pola pečeno, dižete uteg. skupa s pek papirom (vrećicom za pečenje) i na njega nalijevate kremu.

Krema

Mlijeko i šećer zagrijte, sklonite s vatre i dodajte čokoladu da se otopi i na kraju dodajte žumanjke. Sve izlijte preko napola pečenog tijesta i vratite natrag u pećnicu na 7-10 minuta. Ne zaboravite da je ovo pečena čokoladna krema- mora vam biti lagano mekana na dodir kad je gotova.

Ohladite na sobnu temperaturu.

Čokoladni mousse

Čokoladu stavite na paru da se otopi. Med stavite u posudu i zagrijavajte dok ne provrije. Bjelanjke lagano mikserom tucite i kad je med zavrio nalijevajte ga na bjelanjke uz rub posude u kojoj miksate. Nastavite miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsta meringa i dok se posuda ne ohladi- cca 10 minuta.. i da, sve je izvedivo  ručnim mikserom i bez termometra.

U tučene bjelanjke dodajte otopljenu čokoladu i špatulom je umiješajte (ne mikserom!!) Malo će bjelanjci spasti- ali bit će to u redu. Rasporedite dobiveni mousse preko ohlađene pečene kreme, po želji pospite kakaom ili čokoladom u prahu i ostavite da se ohladi- cca 2 sata.

Fotografije: Torta, pinjur, pjat

blog čokoladni tart julija beroš recept dana slatki recept tart torta pinjur pjat 2020-03-30
Tags blog čokoladni tart julija beroš recept dana slatki recept tart torta pinjur pjat

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Svadbena torta za najveće junakinje: prekrasna inicijativa talijanske slastičarnice

Sljedeći članak :

I vlasnici malih slastičarnica mogu koristiti mjere za očuvanje radnih mjesta

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!