Dvobojni prhki keksi oduševili su našu blogericu – vjerujemo da će i vas

Ana Raguž s bloga Tirkizna za ove kekse kaže da su prhki, mirisni i ukusni te da predivno izgledaju u dekorativnim staklenkama za kekse – jedina je mana što tamo ne ostaju predugo jer su jednostavno preukusni.

Sastojci
Keksići
  • 200 g brašna
  • 160 g maslaca
  • 90 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 40 g mljevenih lješnjaka
  • 1 žlica kakao praha
  • ½ žličice cimeta
Premaz
  • 1 bjelanjak
  • 30 g sjeckanih lješnjaka
Priprema

Od brašna, maslaca, šećera, vanilin šećera, soli i jednog žumanjka zamijesite glatko tijesto i podijelite tijesto na dva dijela.

U jedan dio tijesta dodajte mljevene lješnjake, kakao, cimet i drugi žumanjak. Sve sjedinite i napravite kuglu od tamnog tijesta, zamotajte u prozirnu foliju. Od svijetlog tijesta napravite kuglu, isto tako je zamotajte u prozirnu foliju. Obje kugle stavite u hladnjak na 1 sat.

Premaz

U jednu posudu stavite sjeckane lješnjake.

Bjelanjak malo izradite vilicom.

Slaganje

Nakon sat vremena, izvadite oba tijesta iz hladnjaka. Svijetlo tijesto razvaljajte na papiru za pečenje otprilike na 4 mm u pravokutnik. Na drugom papiru za pečenje razvaljajte tamno tijesto na nešto manji pravokutnik od svijetlog tijesta.

Svijetlo tijesto premažite bjelanjkom, na bjelanjak stavite tamno tijesto i stisnite da vam se dobro zalijepi. Zarolajte roladu. Roladu sa svih strana namažite pomoću kista bjelanjkom i uvaljajte u sjeckane lješnjake.

Roladu pažljivo umotajte u prozirnu foliju i ostavite je u hladnjaku na 30 minuta.

Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C.

Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka i izrežite roladu na kriškice (ja sam ih rezala na otprilike 5 mm).

Veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje i poslažite kriškice s razmakom. Pecite ih na 180°C 15 – 20 minuta dok ne porumene.

Fotografije: Tirkizna

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.