“Doktor u kuhinji”: Jasna Bućan Cvitanić daleko od doma čuva slatke dalmatinske okuse

Jasna Bućan Cvitanić u razgovoru za naš portal otkriva kako kolegama iz koprivničke bolnice sladi izazovne radne dane, ali i ekskluzivno najavljuje da će pokrenuti svoj blog simboličnog naziva „Doktor in the kitchen“.

Zamijeniti Split Koprivnicom izazov je koji je Jasna Bućan Cvitanić, splitska liječnica koja je trenutno na specijalizaciji anesteziologije više nego uspješno prihvatila, stvorivši svoju dalmatinsku oazu u srcu Podravine. Iako ju je životni put odveo daleko od rodne Dalmacije, Jasna je uspješno u svom obiteljskom domu koji dijeli sa svojim mužem Franom sačuvala dalmatinske okuse i mirise – kako slatke, tako i slane hrane.

Iako još nije imala sreće u uspješnoj sadnji ružmarina i lavande, a za uzgoj omiljenih naranča i limuna u Podravini nema uvjeta, kada se Jasna prihvati kuhače, cijela se Koprivnica ispuni slatkim mirisima Dalmacije.

Kako je u ispunjenom liječničkom rasporedu pronašla vremena za slatke gušte, od koga je naučila najslađe tajne, ali i koji je to posebni slatki miks koji je nedavno otkrila, ispričala je samo za naš portal.

Prošlog mjeseca najčitaniji recept na našem portalu bio je upravo onaj s vašim potpisom. Jeste li očekivali da će prvi recept koji ste podijelili s nama postati takav hit?

Kao prvo, htjela bih vam zahvaliti na ukazanoj prilici da podijelite moj recept i da malo „proćakulamo“ o slatkim temama.

Iskreno, nisam se nadala da će moj prvi recept postati hit, nekako nisam ni razmišljala o tomu, ali bila sam sretna što je moja ljubav prema slasticama dospjela do vas i vaših čitatelja.

Od kada seže vaša ljubav prema slasticama – jeste li još od malih nogu sudjelovali u njihovoj pripremi ili ste tek kasnije otkrili tu ljubav?

Još od malih nogu, imala sam svoj dječji set za pravljenje kolača i kada bi ih god moja mama spremala, ja sam bila uz nju. Kao djevojčici, veselilo me valjanje tijesta, brašno po cijeloj kuhinji, a najviše od svega sam voljela „počistit“ teču (lonac, op. a.) u kojoj se kuhala čokolada.

Tko vam je prenio najvažnija znanja vezana za pripremu kolača – jesu li to možda mama ili baka ili ste sve sami naučili?

Najviše znanja skupila sam od mame, bake su uvijek bile za konkretnije pripremanje. Međutim, od fakultetskog razdoblja kada sam počela živjeti sama, puno sam naučila gledajući kulinarske emisije te gledajući recepte na Youtubeu – tako sam dobivala ideje. Čini mi se da je danas pripremanje slastica prešlo na potpuno novu razinu, ali moje mišljenje je da su nekad najbolji jednostavni kolači po maminom receptu, s daškom novih načina dekoriranja.

Iako volite pripremati slastice, profesionalni put odveo vas je daleko od kuhinje – u operacijsku dvoranu gdje radite kao anesteziolog. Koliko vam zahtjevni posao koji radite ostavlja slobodnog vremena za pripremu kolača?

Moj posao iziskuje jako puno vremena i truda, ali znate kako se kaže: tko hoće, nađe način. Pripremanja slastica se ne bih odrekla ni za živu glavu, dapače, kuhinja je moj svijet i moj ispušni ventil. Volim pripremati slatko i kad ništa ne ide kako treba i kad je sve najbolje na svijetu, nema boljeg načina za utapanje tuge ili za proslavu lijepih događaja.

Nosite li nekad kolače na posao kako biste zasladi radne dane svojim kolegama? Jeste li na poslu već postali poznati kao glavna slastičarka?

Često nosim kolače na posao i već svi u bolnici znaju da volim pripremati kolače, često znamo pričati kako bi bilo najbolje da investiramo u neku pećnicu pa kad stignemo da se nešto fino peče, ali znate kako je to kod nas, posao je nepredvidiv pa i dalje samo maštamo. Inače se moji kolege jako raduju blagdanima jer znaju da tad nosim raznolike kolačiće, a ponekad ih obradujem na jutarnjem sastanku pa nam svima dan krene slađim putem.

Zbog svoje liječničke karijere, svoj ste rodni Split zamijenili Koprivnicom. Nedostaju li vam neki slatki splitski okusi i običaji u novom domu?

Bez obzira na daljinu, moj dom je malo dalmatinsko utočište u srcu Podravine. Svi susjedi znaju kad se kod nas „kužinaje“ s morskin proizvodima jer onda neuobičajeno cijeli kvart miriše na lignje, škampe, ribu. Ružmarin sam pokušala već nekoliko puta zasaditi, nikako da mi uspije, ali ne predajem se, a slično je i s lavandom. Voljela bih ispred kuće imati naranče i limune jer su mi oni nezaobilazini sastojci slastica, ali nažalost, u Podravini ne uspijevaju.

Postoje li neke koprivničke slastice koje su vas osvojile i koje sada pripremate svojim Splićanima kada vam dođu u posjet?

Splićani su više „goluzasti“ na slatko, u Podravini je slatko manje bitan dio kulture hranjenja. Na primjer, na dalmatinskim svadbama, ako ne valjaju kolači, nije valjala svadba, a u Podravini je to manje važna stvar. Naravno da moje Podravke peku i pripremaju kolače, ali kod njih se o tome ne vodi tolika polemika kao kod u nas u Dalmaciji, tamo su skloniji jako finim tijestima i pecivima, imaju fina peciva od koprive koja mi se jako sviđaju, ali još ih nisam pripremala.

Na svojim društvenim mrežama nerijetko objavljujete fotografije slastica koje pripremate i time oduševljavate svoje prijatelje. Razmišljate li možda o pokretanju vlastitog slatkog bloga?

Već neko vrijeme razmišljam o svom blogu, ali nikako pronaći pravi trenutak pa je možda sada došlo vrijeme da vam ekskluzivno objavim kako ću ovih dana pokrenuti svoj blog sa simboličnim imenom „Doctor in the kitchen“ jer osim što jesam doktorica, moji prijatelji, a i svi oni koji su kušali moje slastice kažu da sam i doktor za kuhinju.

Osim medicine i slastica, volite i putovanja. Jeste li na svojim inozemnim putovanjima možda imali priliku isprobati neku slasticu koja vas je posebno oduševila?

Isprobavanje hrane na putovanjima je definitivno jedan od glavnih ciljeva, gdje god odeš, možeš pronaći neke nove mirise, okuse, ideje… Turska me definitivno oduševila, njihove slastičarnice su pravi mali rajevi za ljubitelje slastica, a o Italiji da i ne pričam. Turski dondurmalı irmik halva, kolač od griza sa sladoledom, supangle ili turski puding, talijanski semifreddo, tiramisù, cantuccini… Iz Austrije smo zavolili Kaiserschmarrn ili carski drobljenac koji rado pripremam za nedjeljni doručak ako nisam dežurna. Popis je beskonačan (smijeh).

I na kraju, otkrijete nam za kojom slasticom posežete kada slavite uspjehe ili tražite utjehu?

Kao što sam spomenula, limun i naranča su mi nezaobilazni pa tako obožavam napraviti brzu pitu od sira i limuna ili izmisliti neki čoko miks s koricom naranče.  Ne smijem zaboraviti i cimet, a vjerovali ili ne, otkrila sam najbolju slatkariju koju najčešće i smiksam kad imam nekoliko minuta vremena, a to je Nutellla i kiselo vrhnje s malo šećera u prahu. Taj miks možeš jesti žlicom, namazati na keks, staviti kao preljev preko kolača – možeš što god hoćeš!

Fotografije: Jasna Bućan Cvitković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.