Desert u čaši s borovnicama

Sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art danas nam donose savršen recept za slatko rashlađivanje – desert u čaši u kojem su borovnice našle svoje mjesto između moussea i panna cotte.

Sastojci
(za 8 čaša ca. 350 ml)
Mousse
  • 250 g borovnica
  • 125 g bijele čokolade
  • 1 jaje (M)
  • 1 žumanjak (M)
  • 1 velika žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 velika žlica soka od limuna
  • 2 listića želatine
  • 200 ml slatkog vrhnja
Žele
  • 4 listića želatine
  • 300 ml soka od borovnice
Panna cotta
  • 150 ml mlijeka
  • ½ mahune vanilije
  • 3 listića želatine
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 35 g šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
Dekoracija
  • 250 g borovnica
  • 1 bjelanjak
  • 2-3 velike žlice šećera
Priprema
Mousse

Borovnice oprati i pirirati.

Za mousse, bijelu čokoladu otopiti na pari ili mikrovalnoj, ostaviti po strani. Jaje, žumanjak i šećer kremasto izmutiti na pari, skloniti s izvora topline i umiješati otopljenu čokoladu. Umiješati pire od borovnica sa sokom od limuna u masu od jaja i bijele čokolade.

Dva listića želatine natopiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Želatinu otopiti na pari, dodati 2-3 žlice tučenog slatkog vrhnja i dobro sjediniti te sve zajedno umiješati u ostatak vrhnja. Pjenjačom sjediniti slatko vrhnje s prethodnom masom te mousse kremu raspodijeliti po čašama. Ostaviti da se hladi i želira najmanje 2-3 sata.

Žele

Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Ugrijati sok od borovnica i u njemu otopiti ocijeđenu želatinu. Ostaviti da se potpuno ohladi i pažljivo raspodijeliti po već želiranom moussu u čašama. Ponovo ostaviti da se hladi i želira ca. 3 sata.

Panna cotta

Mlijeko i uzduž prerezanu mahunu vanilije prokuhati i miješajući lagano kuhati oko 3-4 minute. Izvaditi mahunu vanilije te natopljenu želatinu unutra otopiti. Drugu polovicu slatkog vrhnja izmiksati (ne prečvrsto) i kad se kuhana krema ohladi ispod 30°C, pažljivo pjenjačom umiješati. Panna cottu raspodijeliti po čašama na prethodne dvije kreme i ostaviti u hladnjaku ca. 3 sata da želira.

Dekoracija

Borovnice oprati i posušiti. Većom četkicom premazati ih bjelanjkom i uvaljati u šećer. Raspodijeliti po čašama.

Fotografija: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.