Karla Kovačić: „Slastice su bile i uvijek će biti moj prvi izbor“

S vjerojatno najmlađom gastro blogericom u Hrvatskoj, Karlom Kovačić, razgovarali smo o njezinim slasticama i planovima za budućnosti, kao i uzorima u blogerskom svijetu.

Iako je tek nedavno napunila osamnaest godina, Karla Kovačić svojim slasticama može konkurirati i puno starijim i poznatijim blogerskim kolegama. Njezin blog Sweet life by Karla, kao i njezina Facebook i Instagram stranica ispunjene su predivnim fotografijama slastica koje ova mlada djevojka sama osmišljava, peče, dekorira i na kraju, fotografira.

Njezino srednjoškolsko obrazovanje bliži se kraju i iako još nije sigurna što će poslije, zna da će ostati vjerna slastičarstvu te da će mu se i dodatno posvetiti.

Kako je počela njezina blogerska priča i kako je tekao njezin dosadašnji slatki put otkrila nam je u razgovoru za naš portal.

Kada se pojavila ideja za pokretanjem vlastitog bloga i koliko je vremena prošlo od ideje do realizacije?

Sve je započelo mojim profilom na Coolinarici 2014. godine. To je ujedno bio i moj prvi susret s kuhanjem. Naravno da tada nisam mogla ni pomisliti da ću ikada imati vlastiti blog. Ubrzo sam se sve više i više počela zanimati za kuhanje, a posebno za slastice. Prije nekih godinu dana, kada sam vidjela da se drugima sviđa ono što radim i pišem, počela sam razmišljati i o blogu. Jedno je vodilo drugom pa sam tako početkom ove godine pokrenula i vlastiti blog.

Čokoladna torta
Prilično je jasno zašto je blog dobio ime koje ima. Zašto ste odabrali upravo blog sa slatkom tematikom?

Ovo je zapravo vrlo jednostavno pitanje za mene! Slastice su bile i uvijek će biti moj prvi izbor. Obožavam sve vezano uz njih, a pritom mislim na pripremu, ali i ono što slijedi nakon toga (smijeh).

Tko vam je bio najveći uzor u blogerskom svijetu kada ste tek pokrenuli blog – čije ste blogove pratili prije nego što ste i sami krenuli s vođenjem bloga?

Nikada nisam bila fokusirana samo na jednog blogera. Smatram da ima jako puno talentiranih i uspješnih stranih, ali i regionalnih blogera. Vrlo mi je teško izdvojiti samo jednog koji je imao najveći utjecaj na mene, ali na samom početku to je zasigurno bila Marijana Zlomislić i njezin blog Un Mondo di Sapori.

Lagana jogurt torta s malinama
Koliko često objavljujete recepte na Vašem blogu i koliko Vam vremena dnevno u prosjeku oduzme blog?

U pravilu objavim barem jedan recept tjedno te bi tako željela i nastaviti. Sam blog ne oduzme mi previše vremena, ali na društvenim mrežama (instagram, Facebook) povezanim s njim provedem 1 do 2 sata dnevno.

Odakle crpite ideje za pripremu Vaših slastica?

Ideje mi najčešće dođu same od sebe. U nedostatku inspiracije volim istražiti što drugi rade pa mi njihovi korišteni sastojci ili način pripreme često daju ideju za neku novu, meni neodoljivu kombinaciju.

Rođendanska torta
Kada ste prvi put pripremili slastice i od koga ste naučili pripremati slastice?

Još kao malo dijete voljela sam raditi kolače s mamom i bakama. Sve je to utjecalo na moj sadašnji rad. Najviše sam ipak naučila uz pomoć Coolinarike i korisnih savjeta njihovih korisnika.

Tko je najveći obožavatelj Vaših slastica i jeste li ikada doživjeli negativne komentare za svoj rad?

Moja obitelj i najbolji prijatelji uvijek su oni koji će prvi imati priliku isprobati sve što napravim. Tako slobodno mogu reći da su upravo oni moji najveći obožavatelji, ali i kritičari.

Svaki moj recept prolazi ”taste test” i tek tada kreće objava na blog, a to je i jedan od razloga zbog kojeg su dobiveni komentari, do sada, bili isključivo pozitivni.

Moka torta
Vaše su slastice vizualno doista prekrasne. Kako osmišljavate dekoracije Vaših slastica i koliko vremena morate posvetiti dekoraciji?

Na dekoraciju uvijek posebno pazim, a vrlo često krenem baš od nje. Zamislim finalni izgled neke slastice, a zatim osmislim i sve ostalo. Ovisno o tome što radim, ovisi i vrijeme koje mi je potrebno za dekoraciju. Međutim, sa sigurnošću mogu reći da mi za torte treba najviše vremena, ponekad i jedan sat.

Imate li možda neki savjet vezan za dekoriranje slastica koji biste podijelili s našim čitateljima – kako da i njihove slastice izgledaju jednako privlače kao i Vaše?

Najvažnije je izraziti svoju kreativnost te to raditi s ljubavlju. Samo praćenje raznih blogera i poznatih slastičara sigurno će potaknuti kreativca u vama! Nijedan početak nije savršen, ali s vremenom će rezultat biti sve bolji i bolji. Bit nije u tome da njihove slastice izgledaju kao moje već je dobro da budu drugačije i prepoznatljive.

Čokoladna torta s kavom
Što Vam oduzima najviše vremena – priprema slastice, njezina dekoracija, fotografiranje ili pisanje posta?

Za pripremu mi je uvijek potrebno najviše vremena. Nakon toga, najviše vremena potrošim na tekst i fotografije za post. Na posljednjem mjestu je dekoriranje u kojem zaista uživam, ali mi u pravilu ipak oduzme najmanje vremena.

Upravo ste navršili osamnaest godina, pri kraju ste srednje škole. Koji su Vaši daljnji planovi, mislite li se možda obrazovati za profesionalnu slastičarku?

Još nisam donijela konačnu odluku za daljnje školovanje. Međutim, ono što sigurno znam je da je slastičarstvo ono čime se želim baviti u budućnosti te ću mu se nakon završetka srednje škole još više posvetiti.

Karla Kovačić
Imate li u budućnosti plan otvaranja vlastite slastičarnice ili izdavanja vlastite kuharice?

Razmišljam i o jednom i o drugom. San mi je pokrenuti vlastiti posao i dokazati da mogu biti uspješna u onom što radim. Znam da je za to potrebno puno vremena i ulaganja, ali želim vjerovati da je uz volju i trud sve moguće. Nema ništa bolje od toga kada nešto što je započelo kao hobi postane posao koji voliš i u kojem uživaš.

Fotografije: Sweet life by Karla

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.