• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Čokoladom, grožđem i zelenim čajem u borbu protiv korone

Čokoladom, grožđem i zelenim čajem u borbu protiv korone

Mirjana Bošković Smrekar 06 pro 2020 Novosti Leave a comment

O ovom virusu se još uvijek malo zna, no svakodnevno se provode različita istraživanja, među kojima je i ovo koje pokazuje kako čokolada, kakao prah, muškatno grožđe te zeleni čaj djeluju na virus.

Nova studija pokazuju kako određena hrana i napitci poput čokolade, zelenog čaja i muškatnog grožđa sadrže kemijske spojeve koji mogu blokirati funkciju ključnog enzima novog korona virusa. Naime, kako se navodi u opisu studije, za širenje virusa SARS-Cov-2 potreban je određeni enzim (Mpro), a ukoliko je on blokiran ili deaktiviran onemogućeno je širenje virusa. Studija je obuhvatila dvije vrste istraživanja, kompjuterske simulacije i laboratorijska istraživanja prikazujući kako Mpro reagira u kontaktu s različitim biljnim i kemijskim spojevima.

U istraživanju su uzeti spojevi zelenog čaja, dvije vrste muškatnog grožda, kakao praha i tamne čokolade koji su već poznati kao protuupalna i antioksidativna sredstva.

Testiranjem je dokazano da su ovi spojevi sposobni vezati se za različite dijelove enzime, čime njegova funkcija slabi pa se došlo do zaključka kako konzumacija ove hrane i napitaka može pomoći u borbi protiv korone.   

Studiju su proveli biolozi s North Carolina State Universitiya, a objavljena je u časopisu Frontier in Plant Science.

Izvor: The Indian Express

Fotografija: Unsplash

čokolada grožđe istraživanje korona pandemija slatke vijesti virus zeleni čaj 2020-12-06
Tags čokolada grožđe istraživanje korona pandemija slatke vijesti virus zeleni čaj

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Torta koja nosi slatke božićne uspomene iz djetinjstva

Sljedeći članak :

Opustite se nakon napornog radnog dana uz slatki božićni liker

Povezani članci

Bračke trešnje „ka suvo zlato“: pogledajte koliko košta kilogram trešanja

Bračke trešnje „ka suvo zlato“: pogledajte koliko košta kilogram trešanja

Mirjana Bošković Smrekar 08 lip 2023
Omiljena austrijska slastica s pogledom na Jadransko more: otvoren prvi Cafè Sacher izvan Austrije

Omiljena austrijska slastica s pogledom na Jadransko more: otvoren prvi Cafè Sacher izvan Austrije

Mirjana Bošković Smrekar 06 lip 2023
Omiljene čokoladice u novom pakiranju: plastika zamijenjena papirom

Omiljene čokoladice u novom pakiranju: plastika zamijenjena papirom

Mirjana Bošković Smrekar 05 lip 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!