• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
  • WEBSHOP
Naslovnica» Iz naše redakcije» Recept tjedna»Torta koja nosi slatke božićne uspomene iz djetinjstva

Torta koja nosi slatke božićne uspomene iz djetinjstva

Kate Bošković 06 pro 2020 Recept tjedna Leave a comment

I mi svoj recept kao stvoren za naše darivanje #slatkibozickaonekad imamo – ova torta za tren nas vraća u divne božićne dane iz djetinjstva.

Sastojci
Kora
  • 210 g blanširanih badema
  • 7 bjelanjaka
  • 210 g šećera
Krema
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 4 žumanjka
  • 1 mala šalica hladne kave
I još
  • 50-70 g narezanih blanširanih badema
Priprema
Kora

Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta. Osušene bademe sameljite na malo krupnije.

Pećnicu ugrijte na 120°C s ventilatorom.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a zatim im, neprestano miješajući, malo po malo dodajte šećer.

Na kraju ručno miješajući dodajte samljevene bademe.

Gotovu smjesu izlijte na veliki lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te ju ravnomjerno rasporedite. Pecite oko sat vremena. Ukoliko vam kora prebrzo dobiju boju, prekrijte ju aluminijskom folijom.

Gotovu koru ohladite, podijelite na tri dijela i oprezno odvojite od papira za pečenje.

Krema

Mikserom miješajte omekšali maslac sa šećerom u prahu dok ne dobijete pjenastu smjesu.

Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju ohlađenu kavu te miješajte dok se sve ne poveže.

Slaganje

Na pladanj stavite prvu koru pa premažite tankim slojem kreme, a zatim preklopite drugom korom i ponovite postupak mazanja kremom. Na kraju stavite treću koru i premažite tortu preostalim dijelom kreme pa pospite blanširanim, narezanim bademima.

Tortu do serviranja čuvajte u hladnjaku do posluživanja te je izvadite iz hladnjaka desetak minuta prije posluživanja da se malo opusti.

Fotografije: Kate Bošković

božićna torta kate bošković recept tjedna slatki recept torta 2020-12-06
Tags božićna torta kate bošković recept tjedna slatki recept torta

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Nazdravimo čašama prepunim torte – društvenim mrežama se širi novi način rezanja torte

Sljedeći članak :

Miris Božića u čaši: omiljeni zimski mirisi slade božićne blagdane

Povezani članci

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Kate Bošković 21 ožu 2021
Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Kate Bošković 21 velj 2021
Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Kate Bošković 07 velj 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!