Torta koja nosi slatke božićne uspomene iz djetinjstva

I mi svoj recept kao stvoren za naše darivanje #slatkibozickaonekad imamo – ova torta za tren nas vraća u divne božićne dane iz djetinjstva.

Sastojci
Kora
  • 210 g blanširanih badema
  • 7 bjelanjaka
  • 210 g šećera
Krema
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 4 žumanjka
  • 1 mala šalica hladne kave
I još
  • 50-70 g narezanih blanširanih badema
Priprema
Kora

Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta. Osušene bademe sameljite na malo krupnije.

Pećnicu ugrijte na 120°C s ventilatorom.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a zatim im, neprestano miješajući, malo po malo dodajte šećer.

Na kraju ručno miješajući dodajte samljevene bademe.

Gotovu smjesu izlijte na veliki lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te ju ravnomjerno rasporedite. Pecite oko sat vremena. Ukoliko vam kora prebrzo dobiju boju, prekrijte ju aluminijskom folijom.

Gotovu koru ohladite, podijelite na tri dijela i oprezno odvojite od papira za pečenje.

Krema

Mikserom miješajte omekšali maslac sa šećerom u prahu dok ne dobijete pjenastu smjesu.

Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju ohlađenu kavu te miješajte dok se sve ne poveže.

Slaganje

Na pladanj stavite prvu koru pa premažite tankim slojem kreme, a zatim preklopite drugom korom i ponovite postupak mazanja kremom. Na kraju stavite treću koru i premažite tortu preostalim dijelom kreme pa pospite blanširanim, narezanim bademima.

Tortu do serviranja čuvajte u hladnjaku do posluživanja te je izvadite iz hladnjaka desetak minuta prije posluživanja da se malo opusti.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.