Došlo nam je proljeće, a s njim i vrijeme za neke jednostavne, brze i osvježavajuće recepte poput ovog za roladu s pudingom od vanilije i jagodama.
Sastojci
Jagode
- 600 g jagoda
- 140 g šećera
- 2 vanilin šećera
- malo sok od limuna
Puding krema
- 2 pudinga od vanilije
- 600 ml mlijeka + 6 žlica mlijeka
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
Biskvit
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica limuna
- 50 ml mlijeka
- 130 g brašna
- ½ praška za pecivo
I još
- 2 vrećice šlag pjene
- 1 šlagfix

Priprema
Jagode
Jagode očistite i operite te ih izrežite na ploške. U lonac stavite jagode, šećer i vanilin šećer te malo soka od limuna pa kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta uz povremeno miješanje.
Procijedite dobiveni sok u jednu posudu, a jagode stavite u drugu pa pustite da se ohladi dok pripremate ostatak.
Puding krema
Stavite mlijeko i šećer da prokuhaju. U međuvremenu umutite prah za puding, vanilin šećere i šest žlica mlijeka. Kada je mlijeko na vatri uzavrelo, pomaknite ga s vatre i prelijte u posudu s umućenim pudingom, neprestano miješajući pjenjačom. Dobivenu gustu smjesu pokrijte prozirnom folijom (foliju stavite izravno na površinu kreme) i ostavite da se hladi dok pripremite biskvit.
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 180°C s ventilatorom.
Jaja zajedno sa šećerom i vanilin šećerom miksajte mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete svjetlu prozračnu smjesu. U to dodajte koricu limuna te malo po malo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju u tankom mlazu ulijte i mlijeko.
Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega izlijte dobivenu smjesu i paletnim nožem ravnomjerno rasporedite. Stavite u pećnicu i pecite oko 10 minuta (vrijeme pečenja ovisi će o jačini vaše pećnice).
Gotovi biskvit izvadite iz pećnice, prebacite na drugi papir za pečenje i zarolajte pa ostavite da se malo prohladi.
Slaganje
Odmotajte roladu te je namočite sokom od jagoda, a zatim u tankom sloju nanesite puding od vanilije. Na njega rasporedite skuhane jagode, a zatim premažite tankim slojem šlag pjene.
Roladu zamotajte i ostavite u hladnjaku na barem dva sata, a zatim je odmotajte, stavite na tanjur za posluživanje pa potom premažite preostalim šlagom i poslužite.
Napomena
Nama je ostalo viška pudinga i soka od jagoda, kao i cjelovitih jagoda (previše smo kupili), pa smo odlučili servirati to kao desert u čaši.
Fotografije: Kate Bošković