Čokolada – slatki porok careva danas slavi svoj dan

U srpnju smo prikladno obilježili Svjetski dan čokolade, ali ova, mnogima omiljena slastica, ima još jedan dan koji se slavi danas.

Povodom Međunarodnog dana čokolade donosimo nekoliko zanimljivih činjenica vezanih uz čokoladu koje možda do sada niste znali.

  • Međunarodni dan čokolade slavi se upravo 13. rujna jer je na taj dan rođen Milton Hershey, osnivač jedne od najvećih tvornica čokolade na svijetu.
  • Znanstveno je dokazano da čokolada ne podiže nivo lošeg kolesterola u krvi.
  • Miris čokolade opušta.
  • Sveučilište Osaka u Japanu provelo je istraživanje kojim je dokazano da neki dijelovi kakaa, glavnog sastojka čokolade, pomažu u borbi protiv karijesa.
  • Iako se često čokolada svrstava među poznate afrodizijake, još uvijek ne postoje znanstveni dokazi koji bi to potvrdili.
  • Provedena je znanstvena studija na 44.000 sudionika kojom je dokazano da se konzumiranjem čokolade jednom tjedno umanjuje rizik od srčanog udara za 22 posto.
  • Prema nekim izvorima, car Azteca Montezuma II. pio je preko 50 šalica vruće čokolade dnevno.
  • U jednoj je knjižari 2013. provedeno istraživanje kojim je dokazano da se zbog mirisa čokolade povećala prodaja kuharica i ljubavnih romana za čak 40 posto.
  • Europljani su najveći konzumenti čokolade – gotovo polovica proizvedenih čokolada u svijetu pojede se upravo u Europi.
  • Najviše čokolade na svijetu proda se na aerodromu u Bruxellesu, otprilike 800 tona godišnje.
  • Čokolada je jedina jestiva tvar koja se topi na temperaturi nižoj od temperature ljudskog tijela, točnije na 33°C, i upravo je to razlog zašto se čokolada tako lako otapa u ustima.
  • Za izradu otprilike pola kilograma čokolade potrebno je čak 400 zrna kakaa.  
  • Pri konzumiranju čokolade valja biti oprezan jer čokolada sadrži visok udio snažnog stimulansa teobromin koji može uzrokovati zatajenje srca, napade, oštećenje bubrega i dehidraciju. No, ovo se događa pri konzumaciji količine veće od 10 kg.

Uz neka nova znanja o čokoladi, predlažemo vam da ovaj slatki dan proslavite na najbolji mogući način, uz omiljenu čokoladu ili najdraži čokoladni kolač.

Fotografije: Unsplash i Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.