Čokoladna torta s lješnjacima i kokosom

U našem izazovu #cokoladomprotivkorone sudjeluje i Anja Bajt s bloga Anja kuha koja je s nama podijelila recept za čokoladnu tortu s lješnjacima i kokosom, inspiriran čokoladnom tortom magazina Bon Appetit.

Sastojci
Torta
  • 170 g lješnjaka (oljuštenih, tostiranih)
  • 225 g čokolade
  • 100 g maslinovog ulja
  • 115 g maslaca
  • 25 g kakaa
  • ½ žličice soli
  • 35 g kokosa
  • 6 cijelih jaja
  • 180 g kristal šećera
  • 1 žličica esktrakta vanilije (ili pola mahune vanilije ili vanilin šećer)
Ganache krema
  • 150 g čokolade
  • 1 žličica meda
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • oko 100 g tostiranih i krupno sjeckanih lješnjaka za posipati po torti
Priprema
Torta

Ako lješnjaci nisu oguljeni i tostirani, pripremite ih: stavite lješnjake na suhu tavicu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri tako da kožica popuca i da se tostiraju. Tako vruće ih prebacite u suhu krpu i pomoću krpe oljuštite. Ostavite da se ohlade.

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Na laganoj vatri otopite čokoladu, maslinovo ulje i maslac i ostavite na sobnoj temperaturi da se lagano prohladi.

Lješnjake, kakao i sol zajedno sameljite (može u multipraktiku). Dodajte kokos i opet lagano sameljite (pazite da se ne pretvori u pastu, mora samo biti mljeveno).

U većoj posudi miksajte cijela jaja i šećer – na srednjoj brzini (ne na najjačoj), punih 5 minuta ako radite ručnim mikserom. Smjesa mora postati svijetla i gušća.

U smjesu s jajima ulijte otopljenu čokoladu s uljem i maslacem, kratko izmiksajte da se sastojci sjedine.

U smjesu s jajima i čokoladom dodajte suhe sastojke (lješnjake, kakao, kokos) i špatulom pomiješajte da se cijela smjesa sjedini. Miješajte nježno, nije potrebno miksati mikserom.

Ulijte smjesu u kalup promjera 26 cm (obložen papirom za pečenje). Pecite na 180°C, 35-40 minuta (isprobajte čačkalicom: ako izađe van sa suhim mrvicama, gotovo je). Gornji sloj torte možda će malo popucati, to je u redu (torta nema brašno i to je normalno).

Ohladite i premažite kremom.

Ganache krema

Čokoladu sitno nasjeckajte i dodajte med.

Vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Ostavite minutu-dvije da čokolada upije toplinu vrhnja.

Dobro promiješajte da se sva čokolada otopi. Stavite u hladnjak.

Hladite kremu tako da postane mlaka, ako se skroz ohladi stvrdnut će se.

Mlaku kremu lagano mikserom izmiksajte u kremu koja je maziva (ako vam se čini prerijetka, stavite u hladnjak, stisnut će se).

Kremom premažite tortu. Po kremi posipajte grubo narezane tostirane lješnjake.

Ohladite i poslužite.

Napomena
Torta

Nemojte izostaviti sol! Sol ističe druge okuse i slobodno se lagano osjeti.

Svakako tostirajte lješnjake; netostirani lješnjaci neće dati isti okus i torta će biti puno slabije arome.

Ganache

Ako ne volite med i ne želite dodatnu slatkoću, možete ga izostaviti.

Mlaka krema koju idete miksati bit će još uvijek više-manje tekuća, to je u redu. Miksajte samo toliko da postane pahuljasta, neće biti tvrda. Izmiksanu kremu stavite u hladnjak i već nakon desetak minuta će se stisnuti. Tada, dok je još maziva, premažite preko torte.

Fotografije: Anja kuha

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.