Cédric Grolet čokoladnim jajima zasladio blagdane bolničkom osoblju

Poznati francuski slastičar Cédric Grolet zasladio je uskršnje blagdane bolničkom osoblju i to na najljepši način – čokoladom.

Jedan od najboljih restoranskih slastičara na svijetu, Francuz Cédric Grolet, odlučio je uskrsni ponedjeljak provesti radno, a sve s ciljem uljepšavanja ovogodišnjih tmurnih uskršnjih blagdana bolničkom osoblju. S timom volontera napravio je XXL čokoladna jaja ispunjena raznim slatkim iznenađenjima koja je tijekom jučerašnjeg dana dostavio pariškim bolnicama. Naravno, cijela se akcija odvila uz dopuštenje francuskih vlasti jer je država već tjednima u karanteni te se život odvija pod strogim mjerama nadzora i ograničenja, a sve u svrhu obuzdavanja širenja korona virusa.

Cédric Grolet je chef slastičar u restoranu Alain Ducasse u poznatom pariškom hotelu Le Meurice koji se ponosi s čak dvije Michelinove zvjezdice, a krajem prošle godine otvorio je i vlastitu slastičarnicu u pariškoj četvrti Opéra. O zasluženom statusu koje ima u slastičarskom svijetu najbolje govori činjenica da su ga na otvaranju dočekali kilometarski redovi i ovacije. Potrebno je spomenuti i zanimljivost da je odlučio primati plaću samo za svoj posao u Le Meuriceu, dok se iste u vlastitoj slastičarnici odrekao kako bi ona bila veća ostalim radnicima.

Ovaj 34-godišnjak autor je kuharice Fruit: The Art of Pastry te dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Tako je, među ostalim, 2016. proglašen najboljim slastičarom na uglednoj pariškoj dodjeli nagrada  Prix d’Excellence Relais Desserts, a godinu poslije dobio je jednako prestižnu Valrhoninu nagradu za najboljeg restoranskog slastičara na svijetu koju dodjeljuje Udruženje Les Grandes Tables du Monde. Godine 2018. imenovan je najboljim svjetskim chef slastičarem na ceremoniji The World’s 50 Best Restaurants.

View this post on Instagram

Qui se joint à moi pour le tasting ? 📡

A post shared by Cedric Grolet (@cedricgrolet) on

Cédric je rođen u malom francuskom selu Firminy koje se nalazi u regiji Auvergne-Rhône-Alpes na jugoistoku države. Njegovi su deserti poznati kao maštovite interpretacije tradicionalnih francuskih slastica, a odlikuju se i time što često nalikuju na voće od kojih su napravljeni što je jedan od zaštitnih znakova ovog vrsnog slastičara koji će nas, nesumnjivo, još dugi niz godina oduševljavati svojim slatkim kreacijama. 

Fotografija: Facebook stranica Cédric Grolet

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.